Bislett Games 2023

Svar
janesaj

Bislett Games 2023

Legg inn av janesaj »

Da er det igjen klart for norsk friidretts store festdag, nemlig det akk så tradisjonsrike Bislett Games! Stevnet er som vanlig en del av Diamond League, som gjør at vi får samtlige av våre absolutt fremste norske utøvere pluss mange store internasjonale navn på plass. Årets utgave går av stabelen førstkommende torsdag, altså 15. juni. Og det er bare å si det med én gang - for noen rammer vi har i år. Dette kan fort bli veldig, veldig gøy.

Generell informasjon om stevnet:

Det årlige stevnet i Oslo fikk sin spede start i 1946, da det ble arrangert EM i friidrett på Bislett stadion. Deretter ble det avviklet stevne på stadion årlig under forskjellige navn. Det var imidlertid ikke før 1966 at Bislett Games slik som vi kjenner det ble til, da det for første gang ble arrangert av Bislett-alliansen, og mangeårig Bislett-general Arne Haukvik var en viktig initiativtaker. Jordbærfestene hans før Bislett Games hvert år ble etterhvert ikoniske, helt frem til han grunnet sykdom måtte fratre i 2001. Deretter var det Svein Arne Hansen som overtok i noen år, før nåværende general Steinar Hoen tiltrådte i 2007. Bislett-medaljen, som overrekkes utøvere som gjør store bragder på Bislett stadion, ble også delt ut første gang i 1966, da mottakere var Thor Helland, Terje Pedersen og Carl Fredrik Bunæs. Den første utlendingen som mottok Bislett-medaljen var Ron Clarke i 1968. Karsten Warholm er så vidt jeg kan se den siste som mottok medaljen tilbake i 2018.

Det har blitt satt 23 seniorverdensrekorder under Bislett-lekene, og den første kom allerede i 1965, da nevnte Ron Clarke satte rekord på 10000 meter med 27:39.4. Av norske utøvere satte Ingrid Kristiansen hele tre rekorder (to på 10000 og én på 5000) i årene 1984 til 1986. Trine Hattestad fikk også æren av å sette rekord på Bislett (69.48 i spyd i 2000), et kast som forble hennes lengste i karrieren. Den siste norske rekorden (som jo også er den siste generelt) husker vel alle noenlunde friidrettsinteresserte - det var så sent som i 2021, da Karsten Warholm stormet inn til 46.70 og slettet Kevin Youngs 29 år gamle rekord med åtte hundredeler. Som vi også vet, ble jo den rekorden smadret av Warholm selv (og Rai Benjamin) i OL i Tokyo noen uker senere, men for en stemning det var på Bislett da den rekorden ble satt. Rett og slett elektrisk. Warholms rekord var for øvrig den første på 13 år som ble satt i Bislett Games.

Om man ikke skal være på stadion (og det gjelder vel de fleste - dessverre inkludert undertegnede akkurat i år), sender NRK som vanlig stevnet i sin helhet, også forøvelsene, fra klokken 18:00. Værmeldingen er i øyeblikket positiv, der det skal regne bittelitt før stevnet, men det skal i utgangspunktet gi seg før stevnet starter. Der det i noen dager så ut til at det skulle bli opp mot 30 grader, spår de nå at temperaturene skal være i underkant av 25 grader når hovedstevnet starter, som vil være perfekt (bare regnet holder seg unna, selvfølgelig). Det blir dessuten stappfulle tribuner, og mange av de norske utøverne er i storform. Sjelden har det ligget mer til rette for toppresultater i diverse øvelser, så dette kan bli en stor kveld. Så her er det bare å "feste sikkerhetsbeltene" og følge med.


Kort forhåndsomtale av øvelsene:

Disse forhåndsomtalene er basert på startlistene slik de foreligger i skrivende stund. Det må bemerkes at startlistene kan forandre seg frem mot stevnestart på torsdag.

Diamond Leauge-øvelser:

17:30: Kule, kvinner
Kveldens første DL-øvelse på programmet er altså kule for kvinner. Der har vi to damer som har vært over den magiske 20m-streken i år i amerikanerne Maggie Ewen med 20.45 og Chase Ealey med 20.06, som også er de som har støtt lengst i verden i år. De ble også nummer to og tre i DL i Paris og har vist god form i det siste. De skal blant andre utfordres av hun som vant DL-stevnet i Paris, nemlig portugisiske Auriol Dongmo, som har 19.72 i år fra nettopp det stevnet. Ellers har man også med Danniel Thomas-Dodd fra Jamaica, som har 19.77 i år, og canadiske Sarah Mitton som har 19.58. I tillegg skal vi følge med de to gode svenskene Axelina Johansson og Fanny Roos. Unge Johansson har tatt et stort steg i år og har forbedret persen sin til 19.54, som også er ny svensk rekord. Roos har ikke vært over 19-meteren så langt i år, men hadde jo tidligere den svenske rekorden på 19.42 og har bra potensial. Så skal vi heller ikke glemme nederlandske Jessica Schilder, som har hatt en svak sesong så langt, men som har pers på over 20 meter (20.24).

Verdensrekord: 22.63 (Natalya Lisovskaya, URS - Moskva 1987)
Årsbeste i verden: 20.45 (Maggie Ewen, USA - Los Angeles)
Stevnerekord: 20.26 (Valerie Adams, AUS - 2011)
Norsk rekord: 17.11 (Katarina Sederholm Hoff - Tavastkyro 1998)

18:39: Slegge, menn (ikke DL)
I år som i fjor er slegge med på programmet, tross at det ikke offisielt inngår i DL, men det er DL-kvalitet over feltet, så velger å plassere øvelsen under DL i forhåndsomtalen. Her har vi blant andre med to sterke nordmenn, i vår store mesterskapsekspert Eivind Henriksen samt Thomas Mardal. Henriksen har ikke helt kommet opp mot sitt beste i år (har 76.09 som årsbeste), men vi vet jo hva han kan utrette om han får klaff. Mardal har faktisk årsbeste i Norge med sin nye fine pers 77.46, bare halvmeteren unna det automatiske VM-kravet. Forhåpentligvis kan vi få lange kast fra begge våre. Men noen meget gode utlendinger er også med, blant andre polakkene Pawel Fajdek og Wojciech Nowicki, som vi jo husker har delt på de internasjonale titlene de siste årene. I år er det Nowicki som har vært best med 80.00, mens Fajdek "bare" har 76.42 som årsbeste. Årsbeste i feltet har derimot amerikanske Rudy Winkler, som har fått slegga til å gå så langt som 80.88 på sitt beste. Også ungarske Bence Halasz, som jo har vært over 80 på sitt beste, er med, og det samme er canadiske Ethan Katzberg som har perset til 78.41 i år. Så det er definitivt ingen smågutter våre to håp skal opp mot.

Verdensrekord: 86.74 (Yuriy Sedykh, URS - Stuttgart 1986)
Årsbeste i verden: 80.88 (Rudy Winkler, USA - Tucson)
Stevnerekord: 81.14 (Jurij Tamm, EST - 1985)
Norsk rekord: 81.53 (Eivind Henriksen - Tokyo 2021)

18:45: Stav, menn
Et av de større høydepunktene for kvelden er herrenes stavkonkurranse, der vi blant andre jo har tre sterke nordmenn. Men storfavoritt blir som alltid selvsagt verdensener Armand "Mondo" Duplantis fra Sverige, som i Hengelo for halvannen uke siden satte årsbeste i verden med 6.11 og viste god form da. I tillegg har vi med Ernest John Obiena fra Filippinene, som under Bergen Jump Challenge meldte seg inn i den eksklusive seksmetersklubben med 6.00 akkurat, og som da vant stevnet foran KC Lightfoot som dessverre ikke er med her. Det er imidlertid med to andre sterke amerikanere i Chris Nilsen og Sam Kendricks, som begge har vært på 5.90-tallet i år, samt legenden Renaud Lavillenie fra Frankrike, som det dog nok spørs om har sett sine beste dager. I tillegg er to solide utøvere i Bo Kanda Lita Bähre og Ben Broeders på startlisten og kan få opp gode resultater om de har dagen. Men er Sondre Guttormsen i form kan han absolutt blande seg inn høyt oppe. Han hoppet jo 6.00 innendørs i vinter og ble da første nordmann til å bryte drømmegrensen. Utendørs har han 5.90 både som årsbeste og pers (og norsk utendørsrekord). Guttormsen mislyktes med å vinne sin fjerde strake NCAA-tittel grunnet en kranglete akilles, men vi får håpe han får bukt med det problemet til Bislett. Pål Haugen Lillefosse har hatt en middels sesongstart med 5.72 som årsbeste, og i Bergen Jump Challenge ble han stående med 5.68, men det har jo ofte tatt noen konkurranser før han har kommet igang i tidligere sesonger, så vi får håpe han er nærmere toppnivået her og kan nærme seg persen 5.86. Simen Guttormsen har slitt med skade i store deler av collegesesongen og røk allerede på åpningshøyden sin i NCAA-finalen, så vi skal muligens ikke ha altfor høye forventninger til ham. Men at han kan slå sesongbeste 5.40 bør kunne være en mulighet.

Verdensrekord: 6.22 (Armand Duplantis, SWE - Clermont-Ferrand 2023)
Årsbeste i verden: 6.22 (Armand Duplantis, SWE - Clermont-Ferrand) - 6.11u (Armand Duplantis - Hengelo)
Stevnerekord: 6.02 (Armand Duplantis, SWE - 2022)
Norsk rekord: 6.00 (Sondre Guttormsen - Albuquerque 2023)

19:03: Tresteg, kvinner
Soleklar favoritt her er jo verdensrekordholder Yulimar Rojas, som jo har hoppet 15.67 utendørs og 15.74 innendørs og er den med det klart høyeste toppnivået i verden. Hun sesongdebuterte med "bare" 14.96 i Madrid i helgen, men det er fortsatt årsbeste i verden, og det er store muligheter for at hun får se 15-meteren her. Den cubanske ungjenta Leyanis Perez Hernandez har det nest beste resultatet i år med 14.84 og håper nok å nærme seg 15-meteren ytterligere her, også hun. Maryna Bekh-Romanchuk fra Ukraina er den andre i feltet som faktisk allerede har vært over 15 meter med 15.02 og kan være høyt oppe med klaff. Årsbeste er 14.65. Shanieka Ricketts har også en meget god pers med 14.98, og så får vi se om hun kan komme opp mot sitt beste her. Også amerikanerne Keturah Orji og Tori Franklin har perser nokså tett oppunder 15 meter, men har ikke klart å nærme seg det hittil i år.

Verdensrekord: 15.74 (Yulimar Rojas, VEN - Beograd 2022)
Årsbeste i verden: 15.12 (Jasmine Moore, USA - Albuquerque) - 14.96u (Yulimar Rojas, VEN - Madrid)
Stevnerekord: 15.11 (Yamilé Aldama, CUB - 2003)
Norsk rekord: 13.83 (Lene Espegren - Pula 1999 og Byrkjelo 1999)

20:04: 400 meter hekk, kvinner
Første løpsøvelse ut er damenes 400 meter hekk, der vi får en stor favoritt i nederlandske Femke Bol, som er den eneste i feltet som har vært under 54 sekunder. Og det er i tillegg med meget stor margin, da hun har 52.43 som årsbeste. Kanskje kan hun nærme seg persen 52.03 og da muligens se 51-tallet for første gang med de enormt gode forholdene som er meldt. Det kan potensielt bli jevnt mellom de andre sju som er påmeldt. Rushell Clayton fra Jamaica har nest beste tid i år i feltet på 54.15, og hun har en såpass bra pers som 53.33, så kan bli en god tid for henne også. Sjukjemper Anna Hall, som i Götzis jo nesten så 7000-tallet i sjukamp for første gang, er også en enormt god løper og har perset til 54.42 på langhekken i år, som faktisk er tredje best i feltet. Men hun har likevel den svakeste persen, for resten av utøverne har vært under 54 på sitt beste. Anna Ryzhykova har således sterke 52.96 som pers, men har ikke klart å være i nærheten av det i år. Det samme gjelder forsåvidt Janieve Russell, som har fine 53.08 på sitt beste, men som i likhet med Ryzhykova har årsbeste langt opp på 55-tallet. Gianna Woodruff og Viktoriya Tkachuk har i det minste sett 54-tallet i år og skal være i bra form. Så har vi vår egen Line Kloster, som flyttet den norske rekorden til 53.91 i fjor og hadde sitt livs sesong da. Hun har ikke riktig vist samme form i år, men vi får iallfall håpe hun ser 54-tallet på hjemmebane her.

Verdensrekord: 50.68 (Sydney McLaughlin, USA - Eugene 2022)
Årsbeste i verden: 52.43 (Femke Bol, NED - Firenze)
Stevnerekord: 52.61 (Femke Bol, NED - 2022)
Norsk rekord: 53.91 (Line Kloster - La Chaux-de-Fonds 2022)

20:15: 400 meter, menn
Også på 400 flatt for menn får vi en stor profil, for her kommer nemlig verdensrekordholder Wayde van Niekerk fra Sør-Afrika til start. Han har altså verdensrekorden med fantastiske 43.03, men har over sekundet svakere årsbeste med 44.17. Men kanskje får han se 43-tallet her i meget gode Bislett-forhold. Årsbeste både i verden og dermed også feltet har unge Muzala Samukonga fra Zambia med sin nye pers 43.91. Han fyller 21 år først helt på slutten av året, så her har vi et kjempetalent på gang. Han gjør sin første DL-start her, men var med i VM i fjor, da han røk i semifinalen, samt at han vant Samveldelekene i fjor, så noen "nobody" er han ikke. Ellers er det jo interessant å følge briten Matthew Hudson-Smith og hans stadige jakt på europarekorden på distansen. I fjor kom han uhyggelig nære da han oppnådde 44.35, bare to hundredeler unna. I år har han til seg å være bare 45.28 som årsbeste, men forhåpentligvis kommer han langt under det her. Ellers har vi med en sterk amerikaner i Vernon Norwood samt et par solide afrikanere til i Bayapo Ndori fra Botswana og Zakhiti Nene fra Sør-Afrika som alle har vært godt nede på 44-tallet på sitt beste, samt colombianeren Anthony José Zambrano som har vært helt nede på 43.93, men som bare har 45.52 i år. Vår talentfulle representant Håvard Bentdal Ingvaldsen, som fortsatt bare er 20 år gammel, skal normalt være klart svakest i feltet og må nok konsentrere seg om å endelig slette sin to år gamle pers 45.94. Han viste fin form gjennom å knuse persen sin på 200 meter (der han normalt ikke holder samme nivå) her om dagen med 20.97, og om det er representativt for 400-meterformen kan det jo bli riktig så hyggelig.

Verdensrekord: 43.03 (Wayde van Niekerk, RSA - Rio de Janeiro 2016)
Årsbeste i verden: 43.91 (Muzala Samukonga, ZAM - Gaborone)
Stevnerekord: 43.86 (Michael Johnson, USA - 1995)
Norsk rekord: 44.87 (Karsten Warholm - Florø 2017)

20:25: 3000 meter, kvinner
Det mest spennende her er at vi får sesongdebut på bane for Karoline Bjerkeli Grøvdal, som tidligere i år kun har løpt på gate (15:09 på 5 km og 1:09:53 på halvmaraton). Men det begynner også å bli en god stund siden, og det blir meget interessant å se hvor hun står nå. Persen er 8:33.47, og et naturlig mål må jo være å slå den mosegrodde norske rekorden til Grete Waitz på 8:31.75. Men det spørs jo hvordan formen er i sesongdebuten. Den beste persen i feltet har kenyanske Margaret Chelimo Kipkemboi med 8:21.53, og hun viste fin form da hun gjorde 14:23.67 på 5000 i Paris (der hun ble nummer seks i verdensrekordløpet til Faith Kipyegon, som ikke er med her). Lilian Kasait Rengeruk, også fra Kenya, ble for øvrig nummer fire i det løpet på 14:23.05 og blir nok å se høyt oppe også her. Ellers har man også med amerikanske Alicia Monson og nok en kenyaner i Beatrice Chebet som begge har perser godt under 8:30, samt etiopiske Hawi Feysa som har 8:38 som pers på 3000 og en såpass god 5000-pers som 14:33.

Verdensrekord: 8:06.11 (Junxia Wang, CHN - Beijing 1993)
Årsbeste i verden: 8:31.81 (Jessica Hull, AUS - Sydney)
Stevnerekord: 8:27.21 (Gabriela Szabo, ROU - 1999)
Norsk rekord: 8:31.75 (Grete Waitz - Praha 1979)

20:27: Diskos, kvinner
Her er amerikanske Valarie Allman den eneste som har vært over 70 meter i år med 70.25, og hun er soleklar favoritt som vanlig. Den tidligere diskosdronningen Sandra Perkovic er den som har nest lengst pers i feltet, og hun holder et godt nivå ennå, men har foreløpig ikke vært lenger enn 65.18 denne sesongen. Nest lengst i verden i år har den unge nederlenderen Jorinde van Klinken vært med 67.05, og det blir spennende å se om hun kan utfordre Allman med klaff. Persen hennes er tross alt så god som 70.22. Ellers har samtlige andre i feltet - Kristin Pudenz, Liliana Ca, Shanice Craft, Melina Robert-Michon og Claudine Vita - alle perser på 67 og 66 meter og har ikke vært altfor langt unna det i år (Craft har til og med satt pers med 66.73 i år), så det kan bli en jevn affære blant dem.

Verdensrekord: 76.80 (Gabriele Reinsch, GDR - Neubrandenburg 1988)
Årsbeste i verden: 70.25 (Valarie Allman, USA - San Diego)
Stevnerekord: 71.00 (Galina Savinkova, RUS - 1985)
Norsk rekord: 69.68 (Mette Bergmann - Florø 1995)

20:42: Lengde, menn
Her har vi faktisk med tre mann, men de må nok gi favorittstempelet til flere av de andre. Grekeren Miltiadis Tentoglou er jo regjerende olympisk mester og tok også VM-sølv i fjor, og sånn sett bør jo han være en av de store favorittene. Har "bare" 8.26 i år, men vi vet jo at potensialet er langt større (pers 8.60). Best årsbeste i feltet har derimot amerikaneren Marquis Dendy, som har 8.34 i år. Det skal sies at det ble oppnådd i høyden i Botswana, i samme stevne som Kiplesund gjorde 8.21, men han har 8.42 som pers og har vist potensial tidligere også. Best pers i feltet har Tajay Gayle fra Jamaica med så bra resultat som 8.69, satt da han ble verdensmester i Doha i 2019, mens i år har han "bare" 8.12 som årsbeste. Samme årsbeste har tikjemper Simon Ehammer, som i fjor hoppet fantastiske 8.45 og som har vist at han kan true de beste spesialistene i verden på gode dager. Ellers har man jo også svenske Thobias Montler som en som kan blande seg inn på en god dag med sin gode pers 8.26, men i år har han til gode å være over 8 meter. Omtrent på Montlers nivå i både pers og årsbeste har vi amerikanske Steffin McCarter. Av de norske bør vi nok sette størst lit til Ingar Bratseth-Kiplesund, som i år endelig har kommet seg ut av stagnasjonsspiralen og forbedret sin egen norske rekord til 8.21. Som sagt, dette ble gjort i høyden i Botswana, men på en god dag kan han nok komme seg over 8 meter også på Bislett. Dessverre var han langt unna det nivået under Trond Mohn Games tidligere i måneden, men vi får satse på at han har brukt dagene etter det godt. Så har man også Henrik Flåtnes, den unge lovende, som stadig jakter på 8-meteren. Vi trodde vel at han skulle klare det i fjor, men da fikk han ikke det siste løftet som skulle til, tross en finfin sjetteplass i EM. I år er 7.78 årsbeste, og han må nok heve seg betraktelig om han skal henge med i kampen om gode plasseringer her. Sistemann ut av våre er vår eminente tikjemper Sander Skotheim, som jo for et par uker siden satte en helt fantastisk norsk rekord til 8590 poeng i tikampen i Götzis, som gjør at han allerede i en alder av 21 år melder seg på i verdenseliten. Skotheim er til tikjemper å være meget god i hoppøvelsene, og han belønnes med plass i lengdefeltet her. Han har jo selvsagt den klart svakeste persen med 7.74, men man sitter med en følelse av at han har mer inne enn som så med fullklaff (spesielt i og med at han har blitt klart mer eksplosiv fra i fjor til i år). Så får man håpe at han kan få det ut her, hvor han tross alt for én gangs skyld bare trenger å konsentrere seg om denne ene øvelsen.

Verdensrekord: 8.95 (Mike Powell, USA - Tokyo 1991)
Årsbeste i verden: 8.50 (Markus Rehm, GER - Innsbruck)
Stevnerekord: 8.59 (Ivan Pedroso, CUB - 1997)
Norsk rekord: 8.21 (Ingar Kiplesund - Gaborone 2023)

20:43: 200 meter, menn
Går i år uten norske deltakere, og det er kanskje like greit. Den mest spennende starten er nok amerikanske Erriyon Knighton, som faktisk fortsatt er junior og som har en fantastisk pers på 19.49. I år har han "bare" 19.89, men følelsen er at han er en av dem som absolutt kan prestere noe ekstraordinært i de forholdene som er meldt. Nest best pers i feltet har Andre de Grasse, som jo ble olympisk mester på distansen i 2021, som også er der persen 19.62 stammer fra. I år har han bare 20.35 som årsbeste. Formen virker ikke helt å være der den skal for tiden. En annen med "storpers" er Reynier Mena med 19.63, og han har i det minste vært sub 20 med 19.95 i år. Kanskje han kan utfordre Knighton om seieren. Ellers har man også Luxolo Adams, Joseph Fahnbulleh og Alexander Ogando som har perser under 20 og som kan finne på noe bra om de har dagen.

Verdensrekord: 19.19 (Usain Bolt, JAM - Berlin 2009)
Årsbeste i verden: 19.67 (Noah Lyles, USA - Kingston)
Stevnerekord: 19.79 (Usain Bolt, JAM - 2013)
Norsk rekord: 19.89 (Jaysuma Saidy Ndure - Stuttgart 2007)

20:52: "Drømmemila", kvinner
Flere med perser under fire minutter på 1500 som er med her, men man mangler jo absolutte toppnavn som Faith Kipyegon, Sifan Hassan, Gudaf Tsegay og Laura Muir, f.eks. Men vi får gjøre det beste ut av det. Best pers på denne distansen har canadieren Gabriela Debues-Stafford med 4:17, tett fulgt av Axumawit Embaye fra Etiopia, uganderen Winnie Nanyondo og irske Ciara Mageean. Brukbare løpere som Birke Haylom, Hirut Meshesha, Josette Andrews, Linden Hall, Claudia Mihaela Bobocea og Katie Snowden m.fl. er også med, men alt i alt ikke den mest interessante distansen på programmet. Litt interessant er det jo dog hvordan Hedda Hynne klarer seg her. Hun har ikke helt klart å følge opp den gode 2020-sesongen i etterkant, men rapportene går på at hun har trent mer utholdenhet i år, og da er det jo spennende å se hvordan hun gjør det når hun går opp i distanse.

Verdensrekord: 4:12.33 (Sifan Hassan, NED - Monaco 2019)
Årsbeste i verden: 4:22.07 (Nikki Hiltz, USA - Paris)
Stevnerekord: 4:17.25 (Sonia O'Sullivan, IRL - 1994)
Norsk rekord: 4:26.23 (Karoline Bjerkeli Grøvdal - Oslo 2016)

21:05: 5000 meter, menn
Fra den minst interessante løpsøvelsen på programmet skal vi til en av de mest interessante (dog er jo de to avsluttende toppen av kransekaka med norske øyne). Utlendingene kommer nok til å dominere totalt sett, men vi har også flere norske starter det er meget verdt å følge med på. Best pers og årsbeste har etiopiske Yomif Kejelcha, som har 12:46.79 og årsbeste på 12:52.12. Han er nok ikke den med den aller beste spurten i feltet her, så han er nok en av dem som har interesse av at det går fort underveis. Interessant blir det også å følge Jacob Kiplimo, som tok bronse på 10000 i VM i fjor, og som har en så sterk pers som 12:48.63 (noen hundredeler bak vår Jakob, for øvrig). Han gjør sesongdebut på bane her. Ellers har vi jo Guatemalas Luis Grivalja på plass her - han var jo uhyre nære å ta medalje på distansen i VM i fjor, og har satt en flott ny pers til 12:52.97. Så har man også Dominic Lokinyomo Lobalu fra Sør-Sudan som også har en sterk pers på 12:52, det samme har Telahun Haile Bekele fra Etiopia, og spurtsterke Samuel Tefera, også Etiopia, har forbedret persen sin til 12:58.44 i år. Vi skal også se opp for amerikanske Joe Klecker som har forbedret seg til 12:55.16 i år, samt hans landsmann Paul Chelimo og spanske Thierry Ndikumwenayo som også har perser under 13 minutter. Når det gjelder våre er det absolutt lov til å håpe at de kan nærme seg persene sine. Henrik Ingebrigtsen har gjort et storartet "comeback" med en finfin ny pers 13:13.99 og skal stille her i god form. Herlig at han motbeviser de som regnet med at han var ferdig som toppløper. Awet Kibrab har perset seg ned til 13:18.59. 28 år gamle Kibrab, som opprinnelig er fra Eritrea, har i år fått godkjennelse til å løpe for Norge etter å ha bodd her i mange år, og har ambisjoner om å komme seg til VM, hvilket utmerket godt kan være mulig med flere løp i takt med persen. Magnus Tuv Myhre har perset stort med åtte sekunder til 13:19.09, i samme løp som Kibrab satte sin pers. Tuv Myhre bare fortsetter og fortsetter å ta store steg for hvert år som går, og hans unge alder tilsier jo at det fort kan være enda mer å hente. Han fyller faktisk 23 år nå på torsdag, altså samme dag som løpet går, så det er jo en perfekt bursdagsgave til seg selv om han får til et bra løp her. Til slutt har vi fjorårets EM-helt Zerei Kbrom Mezngi til start. Han tok jo EM-sølv på 1000 i fjor, og i desember tok han VM-kravet på maraton, så han skulle nok kanskje ønsket seg en enda lenger distanse her. Men forhåpentligvis kan han greie å tukte persen 13:37.59 - med det nivået han holder på 10000 bør det være muligheter for å barbere ganske mye på den.

Verdensrekord: 12:35.36 (Joshua Cheptegei, UGA - Monaco 2020)
Årsbeste i verden: 12:52.09 (Mohamed Katir, ESP - Firenze)
Stevnerekord: 12:52.26 (Kenenisa Bekele, ETH - 2003)
Norsk rekord: 12:48.45 (Jakob Ingebrigtsen - Firenze 2021)

21:29: 100 meter, kvinner
Noen av de beste mangler, men det er ikke så verst startfelt, hvor fem damer har pers på 10-tallet, mens de tre siste har perser rett over. To av utøverne har 10.78 som årsbeste, hvor den ene er Shericka Jackson fra Jamaica, mens den andre er veteran Marie-Josée Ta Lou fra Elfenbenskysten, og det vil nok fremfor alt være disse to som kniver om seieren med mindre noe spesielt skjer. Vi skal kanskje ikke helt regne bort en Dina Asher-Smith, som har pers på 10.83 og har potensial til å kunne true på en god dag. Hun har dog "bare" 10.98 som årsbeste, så hun må nok heve seg noe. Vi har også med Asher-Smiths britiske landskvinne Daryll Neita, som har 10.97 som årsbeste og 10.90 som pers, samt Anthonique Strachan fra Bahamas, som har 10.98 som pers og 10.99 som årsbeste. Så får vi se om de tre gjenværende deltakerne, Ewa Swoboda, Imani Lansiquot og Gina Bass, kanskje kan nærme seg 10-tallet for første gang i karrieren.

Verdensrekord: 10.49 (Florence Griffith-Joyner, USA - Indianapolis 1988)
Årsbeste i verden: 10.76 (Sha'Carri Richardson, USA - Doha)
Stevnerekord: 10.82 (Marion Jones, USA - 1998)
Norsk rekord: 11.10 (Ezinne Okparaebo - London 2012)

21:39: 400 meter hekk, menn
Her får vi endelig sesongdebut for vår supermann Karsten Warholm, som jo på bortimot sureste vis fikk store deler av fjorårssesongen spolert da han pådro seg en strekk over første hekken i det første DL-stevnet i fjor. Likevel fikk han jo med seg et EM-gull, så helt tomhendt ble han ikke, tross at VM ble medaljeløst for første gang på mange år. I år har vi altså ikke sett ham i konkurranse utendørs, men rapportene er at han har trent meget godt, og derfor er det lov å håpe på et bra resultat allerede i første stevne, kanskje på 46-tallet. Det ville i så fall vært soleklart årsbeste, i og med at Rai Benjamin for øyeblikket har den på nokså ordinære 47.74. Formodentlig blir ikke Warholm spesielt presset i dette løpet, da Benjamin ikke er til stede (som vanlig), mens Alison dos Santos er skadet. Amerikanerne Trevor Bassitt (47.39) og Khalifa Rosser (47.61) samt franske Wilfried Happio (47.41) har alle perser ganske langt nede på 47-tallet og har vel kanskje ambisjoner om å pynte på dem om de har fullklaff. Også Rasmus Mägi og CJ Allen har perser under 48 og kan se gode tider i fine forhold.

Verdensrekord: 45.94 (Karsten Warholm, NOR - Tokyo 2021)
Årsbeste i verden: 47.74 (Rai Benjamin, USA - Walnut)
Stevnerekord: 46.70 (Karsten Warholm, NOR - 2021)
Norsk rekord: 45.94 (Karsten Warholm - Tokyo 2021)

21:50: 1500 meter, menn
Hva skal man egentlig si om Supermannen fra Sandnes, Jakob Ingebrigtsen, som ikke allerede er sagt hundrevis av ganger? Han er jo bare helt utrolig, og verdensrekorden på 2 Mile i Paris bare understreker det bittelitt ekstra. Nå blir det veldig spennende å se hva han kan utrette på hjemmebane foran tusenvis av norske fans, hvorav veldig mange kommer for å se akkurat ham i dette løpet. Det føles som han har tatt enda et steg i år. Kan iallfall 3:27 være mulig her? Ingenting overrasker med Jakob lenger, men det gjelder jo at man greier å holde farten godt nok oppe de første rundene for at det skal være mulig. Og hvilket felt man har fått til å utfordre Jakob. Man har "erkerival" Timothy Cheruiyot, som fortsatt er den i feltet med best pers (3:28.28, fire hundredeler bedre enn Jakob), og som også har årsbeste i verden i år med 3:31.47, så formen hans er bra. Man har også Mohamed Katir, spanjolen som også har pers på 3:28-tallet og som er en bra avslutter. Katir har ikke løpt 1500 utendørs i år, men 7:24 på 3000 innendørs og 12:52 på 5000 for bare halvannen uke siden er jo resultater som imponerer. I tillegg har man jo Josh Kerr, som vi husker tok OL-bronse i 2021, men som ikke helt har klart å følge opp på det nivået. Samtidig hadde han en såpass sterk tid som 3:30 i fjor, så helt borte er han jo ikke. I år har han ikke løpt 1500. Du har også Abel Kipsang og Stewart McSweyn, som begge har perser under 3:30. McSweyn kan man jo også stole på at tar teten om ingen skulle være interesserte etter at harene forsvinner. Så er det også Mario Garcia, som var nære på å ta VM-medalje og tok EM-bronse i fjor, og det er også Ollie Hoare som har pers på 3:30 og gjorde det skarpt på Bislett på mile i fjor. Vi skal også følge med Yared Nuguse, som blir voldsomt opphauset i hjemlandet USA som en lignende løper som Ingebrigtsen, og som ikke var veldig langt bak i Rabat heller. Andre gode utøvere er jo Teddese Lemi, Azeddine Habz, Charles Grethen, Neil Gourley... Det føles egentlig som om den eneste som virkelig mangler er regjerende verdensmester Jake Wightman. Bortsett fra ham er man egentlig bortimot alle mann alle som kan krype og gå av de mest meritterte løperne på 1500. Og så blir det jo veldig spennende å se hvor man finner Gjert-trente Narve Gilje Nordås oppi alt dette her. Nordås har som vi vet tatt kraftige steg i år og har plutselig begynt å produsere verdensklasseløp på 1500 etter å ha fokusert mer på den distansen i år. Tidligere var det de lengre løpene som var hovedsatsingen, men nå virker det som alle kluter er satt inn på 1500, og det har gitt resultater omgående. 3:32.39 som han gjorde i Paris foregående helg er rett og slett en verdensklassetid, og enda mer imponerende var måten han rett og slett moste resten av det egentlig veldig brukbare feltet. Det viste at tiden er moden for at han tar skrittet opp på DL-nivå. Kan han krype ytterligere ned mot 3:30 her? Så skal vi heller ikke glemme Filip Ingebrigtsen, selv om han har vært langt unna toppformen i år. Kommer han seg ned mot VM-kravet 3:34.20 skal vi nok være fornøyd.

Verdensrekord: 3:26.00 (Hicham El Guerrouj, MAR - Roma 1998)
Årsbeste i verden: 3:31.47 (Timothy Cheruiyot, KEN - Los Angeles)
Stevnerekord: 3:29.12 (Hicham El Guerrouj, MAR - 1998)
Norsk rekord: 3:28.32 (Jakob Ingebrigtsen - Tokyo 2021)


Nasjonale øvelser:

Tradisjonen tro er det satt opp noen nasjonale (for)øvelser, som samler mange av de nest beste norske utøverne, og spesielt når det er meldt såpass bra vær er det jo en ypperlig mulighet for disse til å vise seg frem. Heller ikke i år er det satt opp noen tekniske øvelser her, noe som i undertegnedes øyne er ganske så uforståelig.

I disse øvelsene går jeg ut fra påmeldingslister for herrer og damer. Disse kan selvfølgelig også endre seg en del inn mot stevnestart.

17:20: 1500 meter, menn
Liten favoritt her er kanskje Esten Hansen-Møllerud Hauen, som bare er førsteårssenior, men som har perset til fine 3:38.87 i år og er en som kan finne på noe i U23-EM om noen uker. Even Brøndbo Dahl har også perset i år til 3:39.73 og kan nok utfordre. Forhåpentligvis blir det fart ned mot tidene disse har som pers sånn at de kan utfordre dem. Moa Abounnachat Bollerød jakter sin første sub 3:40-tid, og kanskje kan den komme i et slikt felt. En spennende unggutt å følge er junior Andreas Fjeld Halvorsen (05), som hadde en litt svak sesongdebut til seg å være (muligens etter skade) under 1500m Elite på Jessheim, men vi får tro at formen kommer kjapt slik at han blir konkurransedyktig både her og ikke minst i U20-EM senere i sommer. Første mål får bli å nærme seg persen 3:44.49. Senay Fissehatsion kan også blande seg inn med sin pers 3:43, det samme med Eivind Øygard som har 3:44. En interessant start er 06-modellen Kristian Bråthen Børve som nylig perset til 3:49, en sterk tid for alderen. Av utlendingene er det nok Hassan Ben Hachimi fra Marokko med pers på 3:39 som er den som på papiret kan pushe de beste norske lengst, chilenske Diego Uribe Troncoso er også en brukbar løper med pers på 3:43, og så kan vel kanskje den mexicanske junioren Miguel Angel Lopez Navarro (3:46) finne på noe.

17:31: 1500 meter, kvinner
Fjorårets nasjonale 1500 meter under Bislett Games ble jo et bra skue, med Ingeborg Østgård som perset til 4:09.91. Østgård stiller her også, men har slitt med en skade, så hun er nok ikke i den formen hun ønsker foreløpig. Favoritt er nok derfor Amalie Sæten, som dog heller ikke har fått det helt til å stemme i sesongåpningen, men hun har den beste persen med 4:08. Malin Edland gjør en litt interessant start etter å ha perset til 4:15.82 under 1500m Elite på Jessheim, der hun var like bak Sæten. Så har man også Selma Engdahl, en U23-utøver som perset i samme stevne til 4:17.41, samt andre unge løpere som Kristine Lande Dommersnes, Sara Busic, Grethe Tyldum, Anne Gine Løvnes, Mari Roligheten Ruud, som vel skal være gode for tider rundt eller rett over 4:20 (og det samme er den litt eldre Live Solheimdal). Også interessant å følge de meget unge juniorene Malin Søtorp Solberg (06) og Wilma Bekkemoen Torbiörnsson (07), som i første omgang jakter tider under 4:30, samme med en annen junior i Maiken Homlung Prøitz (04). Svenske Olivia Weslien (pers 4:17) er vel kanskje den som skal utfordre de norske hardest, mens den svenske junioren Saga Provci har pers rett over 4:20 og muligens skal blande seg i det sjiktet.

17:43: 800 meter, menn
Den beste norske løperen som stiller her er lovende Ole Jakob Høsteland Solbu, som er en ung og lovende 1:47-løper som jager sin første 1:46-tid. Han utfordres først og fremst av den svenske 1:46-løperen Alexander Lundskog, som får gjelde som en liten favoritt. Bortsett fra det er vel det mest interessante om juniorene Phillip Morken (04) og Sondre Svarholt (06) kan nærme seg sine egne perser, hhv. 1:51.64 og 1:52.80.

17:53: 800 meter, kvinner
Føles som et litt mer spennende startfelt på damenes 800 enn herrenes. Den aller mest spennende starten er selvfølgelig den meget, meget lovende junioren Malin Hoelsveen (05), som jo som mange sikkert husker ble U18-europamester på distansen i fjor, som har pers på 2:03.28 og årsbeste 2:04.09, og målet er nok å komme ned mot disse tidene. Ellers kan det bemerkes at Josefine Tomine Eriksen har kommet hjem fra USA for å delta her, og hun er den i feltet med den beste persen, 2:02.49. Spennende å se hvilken form hun er i etter en bittelitt skuffende collegesesong. Også på startstrek har man 2:03-løper Amanda Grefstad Frøynes (riktig nok noe svakere årsbeste) som kan utfordre. Vi får også en interessant utenlandsk start i danske Sofia Thøgersen, som er en junior som er jevngammel med Hoelsveen. Hun løper ikke 800 så ofte, men har 4:16 på 1500 og 8:53(!) på 3000 i år.

18:03: 400 meter, menn
400 meter er jo etterhvert blitt en god norsk øvelse breddemessig for begge kjønn, og vi får noen av våre mest lovende i aksjon også her. En liten favoritt må nok Andreas Grimerud finne seg i å være på denne distansen etter et flott 2023 så langt. Særlig innendørssesongen hans var bra med 46.51, mens han har 46.43 utendørs. Kanskje han kan nærme seg 45-tallet her med fullklaff. Så har vi også med Andreas Ofstad Kulseng, som tok kvantesteg i fjor og perset seg ned til 46.24, som er den beste persen i feltet. I år har han ikke løpt 400 utendørs, men det må innrømmes at han ikke hadde noen stor innendørssesong, så det er litt usikkert hvor han står. Også på start får vi Fredrik Øvereng, som sakte, men sikkert har tatt steg, og som i år har perset seg ned til 46.55 og kan kanskje tenkes å utfordre om heatseieren og ny pers her på en god dag. Formen skal iallfall være til stede. Så bør også Andreas Haara Bakketun nevnes, selv om det er et par år siden han satte persen 46.50. Han har ikke vært på 46-tallet siden det, og det får vel da kanskje være målet. Vi kan også nevne Fredrik Gullachsen, som jo gjorde 47.58 som 17-åring for tre år siden. Så har det nok vært en del skader etter det, men han var iallfall i aksjon i Trond Mohn Games hvor han gjorde 34.85 på 300 meter. Så får vi se hva han kan gjøre i sesongdebuten på 400 her.

18:12: 400 meter, kvinner
Flere løpere med pers på 53-tallet her som kanskje håper å se 52 for første gang. En av dem er Andrea Rooth, som gjorde 53.53 innendørs i vinter. Hun har slitt litt utendørs i år, men kanskje formen kommer seg utover. Første svaret på det får vi muligens her. Også superveteran Elisabeth Slettum er påmeldt her, og er formen til stede kan hun kanskje utfordre persen 53.15 som hun satte helt på slutten av sesongen i fjor. Formen har ikke vært all verden i år så langt i forhold til det vi vet hun kan, og så får vi håpe at det kommer seg også for henne og at det ikke er alderen som "endelig" har tatt henne igjen. De to skal kanskje utfordres av britiske Nicole Kendall, som er en løper som har vært godt nede på 53-tallet på sitt beste. Men den aller mest spennende løperen i heatet er Line Safaa Al-Saiddi, den enormt lovende løperen som fyller 17 år først sent i desember. Hun har 54.17 som utendørspers, men gjorde 54.15 innendørs i vinter, og spørsmålet er om hun ikke kan fyke et stykke ned på 53-tallet her om formen er noenlunde den samme nå som den var den gangen.

18:20/18:33: 100 meter, menn
Kan fort bli et jevnt oppgjør mellom mange. Per Tinius Fremstad-Waldron har den beste tiden i landet så langt i år med 10.45, og det blir interessant å se om han har enda mer inne etter det fremskrittet han har gjort i år. Men en liten, liten favoritt blir kanskje likevel Jacob Vaula, som i Trond Mohn Games gjorde 10.46 i litt motvind, og viste da at han kan være god nok for enda bedre tider i enda bedre forhold enn det var der. Parautøver Salum Kashafali skal løpe i egen paraklasse senere på kvelden, men først er han satt opp i A-heatet i den nasjonale klassen, og så får vi se om han kan komme seg ned mot persen 10.44 og utfordre om seieren. Mathias Hove Johansen har den beste persen i feltet med 10.39, mens i år er 10.59 årsbeste, så vi får se om han kommer seg opp på sitt beste nivå. Gjør han det, blir han så klart en av favorittene. Ellers har også Marius Bull Hjeltnes perset seg ned til 10.55 i år, og i A-heatet finnes også Valentin Jensen, den lovende junioren som har besluttet å representere Danmark internasjonalt (han har vel dobbelt statsborgerskap). Han har 10.58 i år. I B-heatet er Christopher Ekene Nordlie den klart mest spennende løperen. 07-modellen har for alderen sterke 10.77 i år, en tid det blir meget interessant å se om han kan komme ned mot her.

18:43/18:53: 100 meter, kvinner
Helene Rønningen blir selvsagt klar, klar favoritt etter å ha perset seg ned til 11.38 i år (og 11.33 i litt for mye vind). Fortjent fremgang for henne i år etter mange års stagnasjon og motgang - forrige pers var faktisk i 2018, som 19-åring. Ellers har man et par løpere med pers på 11.6-tallet i Vilde Aasmo og Maren Bakke Amundsen som muligens kan pushe Rønningen noe, iallfall om sistnevnte har en litt dårligere dag.

19:03: 200 meter, menn
Mathias Hove Johansen er påmeldt også her, og stiller må han finne seg i å være favoritt i dette heatet med sin pers 20.68 (årsbeste 21.33). Mulig han kan bli utfordret særlig av Even Meinseth, som ikke har løpt mye 200 de siste årene, men som har pers på 20.96, som ble satt tilbake i 2015. Ellers har man Kenny Emi Tijani-Ajayi, som jo snøt Hove Johansen for NM-gullet på distansen i fjor. Han har 21.16 som pers fra i fjor. Så er også den svært lovende junioren Bastian Elnan Aurstad påmeldt her. Aurstad er aller best på 400 meter (flatt såvel som hekk), men har løpt seg ned til 21.30 også på 200 i år, og med et såpass bra felt rundt seg kan det være han kan presse seg enda litt ned. En litt spennende start får vi også fra den tidligere doble sølvmedaljevinneren i EYOF, Stephan Skogheim Kyeremeh, som har vært "borte" i en del år (har gjort noen få konkurranser, men har nok også slitt en del med skader). Persen 21.31 stammer fra 2018, mens sesongbeste er 21.74, så det mangler (kanskje naturlig nok) en del på toppformen.

19:10: 200 meter, kvinner
På denne distansen får vi en meget, meget spennende start fra Henriette Jæger, som viste storform under Trond Mohn Games på 300 meter, der det jo ble klar seier med den sterke tiden 36.62. Persen 23.28 er to år gammel, og det blir interessant å se om hun kan komme ned mot den. Jæger er jo opprinnelig mangekjemper, men grunnet skadeproblematikk har hun sett seg nødt til å "nøye seg" med å satse på 200 og 400 i år, hvilket er en spennende satsing som man kan glede seg til å se utslaget på. Likevel må det sies at hun ikke nødvendigvis er favoritt. Påmeldt er også britiske Ama Pipi, som har pers på 22-tallet med 22.95, mens 23.08 er årsbeste. Den lovende australieren Torrie Lewis, født 2005, har 23.02 som pers satt i år og skal nok ha sitt å si. Og som om ikke det var nok, har vi også med vår egen Christine Bjelland Jensen, som har perset til 23.37 i år. Maren Bakke Amundsen, som jo satte en flott pers til 23.47 under U20-VM i fjor, er også i feltet. Hun har dessverre slitt mer så langt i år. I tillegg er søstrene Lakeri og Kaitesi Ertzgaard med, selv om de begge nok er sterkere på den doble distansen (ikke minst gjelder det førstnevnte), samt Marte Pettersen. Disse tre er nok fornøyde om de ser 23-tallet, spesielt Lakeri som sjelden løper distansen og faktisk ikke har bedre pers enn 24.73 (dog 24.37 med for mye medvind). Et relativt bra heat til nasjonal øvelse å være er det uansett.

19:23: 100 meter hekk, kvinner
Andrea Rooth har meldt seg på også her, og om hun stiller, får hun vel finne seg i å være favoritt, med det klart høyeste toppnivået. Men junior Lovise Skarbøvik Andresen (04) har perset til 13.48 i år, og slo faktisk Rooth i Trond Mohn Games, så man skal aldri si aldri. Tidligere U18-europamester Martine Hjørnevik har ikke sett mye fremgang de siste årene, men innendørssesongen var litt lovende, og kanskje kan persen 13.60 fra 2019 endelig ryke i løpet av sesongen. Ellers inkluderer løpet også Ingrid Pernille Rismark, som har perset seg ned til 13.63 i år, en god forbedring på 16 hundredeler, samt andre 13-løpere som Marlen Aakre, junior Selma Ims (05) og Elea Jørstad Bock.

19:40: 100 meter para, menn
Som vanlig legges det inn en 100 meter for parautøverne, der vi (også som vanlig) har med vår store parastjerne Salum Kashafali, som har blitt flyttet fra klasse T12 til T13 i år. Med fine forhold kan han fort finne på å ta persen 10.44. Han får blant andre konkurranse av Skander Djamil Athmani fra Algerie, som har en bedre pers med 10.29 og som kan pushe vår mann litt. Det kan muligens også Michal Derus (pers 10.51) og Felix Streng (pers 10.60) om de får klaff. Også Vegard Dragsund Sverd er med her, hans fremste mål bør nok å være å ta persen 10.95, for han skal være den svakeste løperen i heatet.

22:07: 4x400 meter, kvinner
Til slutt i programmet er det satt opp en 4x400-stafett for kvinner, i et opplagt forsøk på å kvalifisere laget til VM, der man per nå ligger rett utenfor på ranking. Man kan jo ikke si så mye om dette før man vet lagoppstilling (og for den saks skyld hvilke lag i tillegg til det norske som stiller), men tror det er rimelig å gå ut fra at man stiller så toppet som det går og at Jæger og Kloster er selvskrevne på laget, og så får vel de to siste plassene i utgangspunktet stå mellom L. Ertzgaard, Eriksen, Slettum og Rooth. K. Ertzgaard og til og med Al-Saiddi (selv om det kanskje holder med ett løp på en kveld for en så ung løper) kan også være alternativ om det skulle være nødvendig. Selv med Iuel (graviditet) og Oppegaard (hvileår) ute har man altså ganske god bredde her.


NRKs sendeskjema:
18:00-19:00 NRK 1
19:00-19:55 NRK 2
19:55-22:15 NRK 1


Værmelding
Arrangørens hjemmeside
Fullt program, startlister og etterhvert resultater


God fornøyelse!

jakral

Legg inn av jakral »

Jeg synes det er synd at herrenes drømmemil er borte fra programmet i år, og håper ikke dette blir normalen fremover. Bisletts identitet som arrangør bygger mye på denne øvelsen og jordbærfesten. Men det er vel på kommando fra Jakob, som vil ha en skikkelig test på VM-øvelsen. Får håpe mila er tilbake neste år. At damene løper distansen med et b-preget felt gjør ikke saken bedre.

Team Ingebrigtsen

Legg inn av Team Ingebrigtsen »

jakral skrev: ons jun 14, 2023 12:31 am Jeg synes det er synd at herrenes drømmemil er borte fra programmet i år, og håper ikke dette blir normalen fremover. Bisletts identitet som arrangør bygger mye på denne øvelsen og jordbærfesten. Men det er vel på kommando fra Jakob, som vil ha en skikkelig test på VM-øvelsen. Får håpe mila er tilbake neste år. At damene løper distansen med et b-preget felt gjør ikke saken bedre.
Ser poenget fra et større perspektiv, og fra en tid hvor merkevaren Bislett Games nærmest var synonymt med drømmemila. Men det ble jo helt merkelig i fjor, hvor Jakob ikke sprang en eneste 1500 før VM (grunnet at mile-distansen var satt opp der han deltok). Det er klart at Bislett Games må hjelpe Jakob med konkurranse-trening på distansen inn mot mesterskap. Blir samme situasjon neste år, hvor Bislett kommer noen uke før OL. De 109 meterne har ikke så mye å si, men nok til at det gir Jakob en liten ekstra fordel målt opp mot de som opprinnelig kommer fra 800 (Cheruiyot, Wightman). Det er greit at han får testet seg mot de beste på det han skal løpe i mesterskap.
janesaj skrev: tir jun 13, 2023 5:17 pm Så skal vi heller ikke glemme Filip Ingebrigtsen, selv om han har vært langt unna toppformen i år. Kommer han seg ned mot VM-kravet 3:34.20 skal vi nok være fornøyd.
Helt merkelig at det ikke finnes en eneste journalist som faktisk spør Filip noen spørsmål om hvordan det egentlig står til med formen. Skulle tro at en løper som er europamester på både denne distansen og i terrengløp og med VM-medalje, og rekord på 3.30 skulle ha en viss interesse for sportsjournalister, men neida. Så her må vi bare resonnere oss fram litt. Tolker det at han faktisk stiller som at ting må ha vært ganske brukbart i oppkjøringen. Selv om han bryter ganske ofte, så ser jeg ikke for meg at han vil stille på startstreken i dette selskapet om ikke ting fungerer sånn noenlunde på trening. Blir for øvrig veldig spennende å se hva NGN kan gjøre i dette selskapet, Jakob, Katir, Cheruiyot og Hoare er nok i for bra form for han, men ikke helt urealistisk at han i det ypperste selskapet kan snuse på en 5-6 plass.
21:05: 5000 meter, menn
Etter de åpenbare valgene 1500, langhekken og stavsprang så er dette det mest interessante løpet for min del. Selv uten noen norske til å være med helt framme, så ytterst interessant å se hva alle de norske utøverne får til. Om det ikke blir for varmt, så ligger det an til flere PBer her.

oddvar_kjempebra

Legg inn av oddvar_kjempebra »

Dette med drømmemila og Bislett Games identitet er noe overdrevet synes jeg. På 80 og 90-tallet ble denne overført direkte i USA, men det er lenge siden. Det er heller ikke slik at den har vært arrangert hvert år. 84, 95, 98, 99, 03, 04 gikk uten noen drømmemil. Og vinnertidene har jo vært et godt stykke unna hva man kan si er store prestasjoner. Det har vært tøft nok å komme under 3.50. Jakobs 3.46,46 i fjor var jo den beste tiden siden Hicham El Guerrouj i år 2000 (3.46.23).

Så jeg synes drømmemila har utspilt sin rolle som fast inventar. Tror ikke det vil skade Bislett Games at det i år er 1500 meter.

jakral

Legg inn av jakral »

oddvar_kjempebra skrev: ons jun 14, 2023 11:41 am Så jeg synes drømmemila har utspilt sin rolle som fast inventar. Tror ikke det vil skade Bislett Games at det i år er 1500 meter.
Det er jo riktig at drømmemila ikke er hva den en gang var, og det er sikkert flere årsaker til det, men når vi først har en nordmann i verdensklasse, så synes jeg man kunne gjort litt mer for å løfte statusen igjen på Bislett. Selv om milen ikke er en mesterskapsøvelse, så har den vært viktig for mellomdistanseløpingens posisjon i friidretten. Dette med milen på under 4 minutter er fortsatt mytisk i løperkretser. Jeg synes det hadde vært kult om Bislett og Bowerman Mile i Eugene kunne blitt de to gjeve milene i sesongen som man gjorde litt ekstra ut av, med toppede startfelt og litt ekstra pengepremier.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Hynne har blitt syk og stiller ikke i morgen.


Haugzu

Legg inn av Haugzu »

Det her blir spennende!! Gleder meg til å følge Team Narve/Gjert.

Kjetil-e

Legg inn av Kjetil-e »

janesaj skrev: tir jun 13, 2023 5:17 pm Da er det igjen klart for norsk friidretts store festdag, nemlig det akk så tradisjonsrike Bislett Games! Stevnet er som vanlig en del av Diamond League, som gjør at vi får samtlige av våre absolutt fremste norske utøvere pluss mange store internasjonale navn på plass. Årets utgave går av stabelen førstkommende torsdag, altså 15. juni. Og det er bare å si det med én gang - for noen rammer vi har i år. Dette kan fort bli veldig, veldig gøy.

Generell informasjon om stevnet:

Det årlige stevnet i Oslo fikk sin spede start i 1946, da det ble arrangert EM i friidrett på Bislett stadion. Deretter ble det avviklet stevne på stadion årlig under forskjellige navn. Det var imidlertid ikke før 1966 at Bislett Games slik som vi kjenner det ble til, da det for første gang ble arrangert av Bislett-alliansen, og mangeårig Bislett-general Arne Haukvik var en viktig initiativtaker. Jordbærfestene hans før Bislett Games hvert år ble etterhvert ikoniske, helt frem til han grunnet sykdom måtte fratre i 2001. Deretter var det Svein Arne Hansen som overtok i noen år, før nåværende general Steinar Hoen tiltrådte i 2007. Bislett-medaljen, som overrekkes utøvere som gjør store bragder på Bislett stadion, ble også delt ut første gang i 1966, da mottakere var Thor Helland, Terje Pedersen og Carl Fredrik Bunæs. Den første utlendingen som mottok Bislett-medaljen var Ron Clarke i 1968. Karsten Warholm er så vidt jeg kan se den siste som mottok medaljen tilbake i 2018.

Det har blitt satt 23 seniorverdensrekorder under Bislett-lekene, og den første kom allerede i 1965, da nevnte Ron Clarke satte rekord på 10000 meter med 27:39.4. Av norske utøvere satte Ingrid Kristiansen hele tre rekorder (to på 10000 og én på 5000) i årene 1984 til 1986. Trine Hattestad fikk også æren av å sette rekord på Bislett (69.48 i spyd i 2000), et kast som forble hennes lengste i karrieren. Den siste norske rekorden (som jo også er den siste generelt) husker vel alle noenlunde friidrettsinteresserte - det var så sent som i 2021, da Karsten Warholm stormet inn til 46.70 og slettet Kevin Youngs 29 år gamle rekord med åtte hundredeler. Som vi også vet, ble jo den rekorden smadret av Warholm selv (og Rai Benjamin) i OL i Tokyo noen uker senere, men for en stemning det var på Bislett da den rekorden ble satt. Rett og slett elektrisk. Warholms rekord var for øvrig den første på 13 år som ble satt i Bislett Games.

Om man ikke skal være på stadion (og det gjelder vel de fleste - dessverre inkludert undertegnede akkurat i år), sender NRK som vanlig stevnet i sin helhet, også forøvelsene, fra klokken 18:00. Værmeldingen er i øyeblikket positiv, der det skal regne bittelitt før stevnet, men det skal i utgangspunktet gi seg før stevnet starter. Der det i noen dager så ut til at det skulle bli opp mot 30 grader, spår de nå at temperaturene skal være i underkant av 25 grader når hovedstevnet starter, som vil være perfekt (bare regnet holder seg unna, selvfølgelig). Det blir dessuten stappfulle tribuner, og mange av de norske utøverne er i storform. Sjelden har det ligget mer til rette for toppresultater i diverse øvelser, så dette kan bli en stor kveld. Så her er det bare å "feste sikkerhetsbeltene" og følge med.


Kort forhåndsomtale av øvelsene:

Disse forhåndsomtalene er basert på startlistene slik de foreligger i skrivende stund. Det må bemerkes at startlistene kan forandre seg frem mot stevnestart på torsdag.

Diamond Leauge-øvelser:

17:30: Kule, kvinner
Kveldens første DL-øvelse på programmet er altså kule for kvinner. Der har vi to damer som har vært over den magiske 20m-streken i år i amerikanerne Maggie Ewen med 20.45 og Chase Ealey med 20.06, som også er de som har støtt lengst i verden i år. De ble også nummer to og tre i DL i Paris og har vist god form i det siste. De skal blant andre utfordres av hun som vant DL-stevnet i Paris, nemlig portugisiske Auriol Dongmo, som har 19.72 i år fra nettopp det stevnet. Ellers har man også med Danniel Thomas-Dodd fra Jamaica, som har 19.77 i år, og canadiske Sarah Mitton som har 19.58. I tillegg skal vi følge med de to gode svenskene Axelina Johansson og Fanny Roos. Unge Johansson har tatt et stort steg i år og har forbedret persen sin til 19.54, som også er ny svensk rekord. Roos har ikke vært over 19-meteren så langt i år, men hadde jo tidligere den svenske rekorden på 19.42 og har bra potensial. Så skal vi heller ikke glemme nederlandske Jessica Schilder, som har hatt en svak sesong så langt, men som har pers på over 20 meter (20.24).

Verdensrekord: 22.63 (Natalya Lisovskaya, URS - Moskva 1987)
Årsbeste i verden: 20.45 (Maggie Ewen, USA - Los Angeles)
Stevnerekord: 20.26 (Valerie Adams, AUS - 2011)
Norsk rekord: 17.11 (Katarina Sederholm Hoff - Tavastkyro 1998)

18:39: Slegge, menn (ikke DL)
I år som i fjor er slegge med på programmet, tross at det ikke offisielt inngår i DL, men det er DL-kvalitet over feltet, så velger å plassere øvelsen under DL i forhåndsomtalen. Her har vi blant andre med to sterke nordmenn, i vår store mesterskapsekspert Eivind Henriksen samt Thomas Mardal. Henriksen har ikke helt kommet opp mot sitt beste i år (har 76.09 som årsbeste), men vi vet jo hva han kan utrette om han får klaff. Mardal har faktisk årsbeste i Norge med sin nye fine pers 77.46, bare halvmeteren unna det automatiske VM-kravet. Forhåpentligvis kan vi få lange kast fra begge våre. Men noen meget gode utlendinger er også med, blant andre polakkene Pawel Fajdek og Wojciech Nowicki, som vi jo husker har delt på de internasjonale titlene de siste årene. I år er det Nowicki som har vært best med 80.00, mens Fajdek "bare" har 76.42 som årsbeste. Årsbeste i feltet har derimot amerikanske Rudy Winkler, som har fått slegga til å gå så langt som 80.88 på sitt beste. Også ungarske Bence Halasz, som jo har vært over 80 på sitt beste, er med, og det samme er canadiske Ethan Katzberg som har perset til 78.41 i år. Så det er definitivt ingen smågutter våre to håp skal opp mot.

Verdensrekord: 86.74 (Yuriy Sedykh, URS - Stuttgart 1986)
Årsbeste i verden: 80.88 (Rudy Winkler, USA - Tucson)
Stevnerekord: 81.14 (Jurij Tamm, EST - 1985)
Norsk rekord: 81.53 (Eivind Henriksen - Tokyo 2021)

18:45: Stav, menn
Et av de større høydepunktene for kvelden er herrenes stavkonkurranse, der vi blant andre jo har tre sterke nordmenn. Men storfavoritt blir som alltid selvsagt verdensener Armand "Mondo" Duplantis fra Sverige, som i Hengelo for halvannen uke siden satte årsbeste i verden med 6.11 og viste god form da. I tillegg har vi med Ernest John Obiena fra Filippinene, som under Bergen Jump Challenge meldte seg inn i den eksklusive seksmetersklubben med 6.00 akkurat, og som da vant stevnet foran KC Lightfoot som dessverre ikke er med her. Det er imidlertid med to andre sterke amerikanere i Chris Nilsen og Sam Kendricks, som begge har vært på 5.90-tallet i år, samt legenden Renaud Lavillenie fra Frankrike, som det dog nok spørs om har sett sine beste dager. I tillegg er to solide utøvere i Bo Kanda Lita Bähre og Ben Broeders på startlisten og kan få opp gode resultater om de har dagen. Men er Sondre Guttormsen i form kan han absolutt blande seg inn høyt oppe. Han hoppet jo 6.00 innendørs i vinter og ble da første nordmann til å bryte drømmegrensen. Utendørs har han 5.90 både som årsbeste og pers (og norsk utendørsrekord). Guttormsen mislyktes med å vinne sin fjerde strake NCAA-tittel grunnet en kranglete akilles, men vi får håpe han får bukt med det problemet til Bislett. Pål Haugen Lillefosse har hatt en middels sesongstart med 5.72 som årsbeste, og i Bergen Jump Challenge ble han stående med 5.68, men det har jo ofte tatt noen konkurranser før han har kommet igang i tidligere sesonger, så vi får håpe han er nærmere toppnivået her og kan nærme seg persen 5.86. Simen Guttormsen har slitt med skade i store deler av collegesesongen og røk allerede på åpningshøyden sin i NCAA-finalen, så vi skal muligens ikke ha altfor høye forventninger til ham. Men at han kan slå sesongbeste 5.40 bør kunne være en mulighet.

Verdensrekord: 6.22 (Armand Duplantis, SWE - Clermont-Ferrand 2023)
Årsbeste i verden: 6.22 (Armand Duplantis, SWE - Clermont-Ferrand) - 6.11u (Armand Duplantis - Hengelo)
Stevnerekord: 6.02 (Armand Duplantis, SWE - 2022)
Norsk rekord: 6.00 (Sondre Guttormsen - Albuquerque 2023)

19:03: Tresteg, kvinner
Soleklar favoritt her er jo verdensrekordholder Yulimar Rojas, som jo har hoppet 15.67 utendørs og 15.74 innendørs og er den med det klart høyeste toppnivået i verden. Hun sesongdebuterte med "bare" 14.96 i Madrid i helgen, men det er fortsatt årsbeste i verden, og det er store muligheter for at hun får se 15-meteren her. Den cubanske ungjenta Leyanis Perez Hernandez har det nest beste resultatet i år med 14.84 og håper nok å nærme seg 15-meteren ytterligere her, også hun. Maryna Bekh-Romanchuk fra Ukraina er den andre i feltet som faktisk allerede har vært over 15 meter med 15.02 og kan være høyt oppe med klaff. Årsbeste er 14.65. Shanieka Ricketts har også en meget god pers med 14.98, og så får vi se om hun kan komme opp mot sitt beste her. Også amerikanerne Keturah Orji og Tori Franklin har perser nokså tett oppunder 15 meter, men har ikke klart å nærme seg det hittil i år.

Verdensrekord: 15.74 (Yulimar Rojas, VEN - Beograd 2022)
Årsbeste i verden: 15.12 (Jasmine Moore, USA - Albuquerque) - 14.96u (Yulimar Rojas, VEN - Madrid)
Stevnerekord: 15.11 (Yamilé Aldama, CUB - 2003)
Norsk rekord: 13.83 (Lene Espegren - Pula 1999 og Byrkjelo 1999)

20:04: 400 meter hekk, kvinner
Første løpsøvelse ut er damenes 400 meter hekk, der vi får en stor favoritt i nederlandske Femke Bol, som er den eneste i feltet som har vært under 54 sekunder. Og det er i tillegg med meget stor margin, da hun har 52.43 som årsbeste. Kanskje kan hun nærme seg persen 52.03 og da muligens se 51-tallet for første gang med de enormt gode forholdene som er meldt. Det kan potensielt bli jevnt mellom de andre sju som er påmeldt. Rushell Clayton fra Jamaica har nest beste tid i år i feltet på 54.15, og hun har en såpass bra pers som 53.33, så kan bli en god tid for henne også. Sjukjemper Anna Hall, som i Götzis jo nesten så 7000-tallet i sjukamp for første gang, er også en enormt god løper og har perset til 54.42 på langhekken i år, som faktisk er tredje best i feltet. Men hun har likevel den svakeste persen, for resten av utøverne har vært under 54 på sitt beste. Anna Ryzhykova har således sterke 52.96 som pers, men har ikke klart å være i nærheten av det i år. Det samme gjelder forsåvidt Janieve Russell, som har fine 53.08 på sitt beste, men som i likhet med Ryzhykova har årsbeste langt opp på 55-tallet. Gianna Woodruff og Viktoriya Tkachuk har i det minste sett 54-tallet i år og skal være i bra form. Så har vi vår egen Line Kloster, som flyttet den norske rekorden til 53.91 i fjor og hadde sitt livs sesong da. Hun har ikke riktig vist samme form i år, men vi får iallfall håpe hun ser 54-tallet på hjemmebane her.

Verdensrekord: 50.68 (Sydney McLaughlin, USA - Eugene 2022)
Årsbeste i verden: 52.43 (Femke Bol, NED - Firenze)
Stevnerekord: 52.61 (Femke Bol, NED - 2022)
Norsk rekord: 53.91 (Line Kloster - La Chaux-de-Fonds 2022)

20:15: 400 meter, menn
Også på 400 flatt for menn får vi en stor profil, for her kommer nemlig verdensrekordholder Wayde van Niekerk fra Sør-Afrika til start. Han har altså verdensrekorden med fantastiske 43.03, men har over sekundet svakere årsbeste med 44.17. Men kanskje får han se 43-tallet her i meget gode Bislett-forhold. Årsbeste både i verden og dermed også feltet har unge Muzala Samukonga fra Zambia med sin nye pers 43.91. Han fyller 21 år først helt på slutten av året, så her har vi et kjempetalent på gang. Han gjør sin første DL-start her, men var med i VM i fjor, da han røk i semifinalen, samt at han vant Samveldelekene i fjor, så noen "nobody" er han ikke. Ellers er det jo interessant å følge briten Matthew Hudson-Smith og hans stadige jakt på europarekorden på distansen. I fjor kom han uhyggelig nære da han oppnådde 44.35, bare to hundredeler unna. I år har han til seg å være bare 45.28 som årsbeste, men forhåpentligvis kommer han langt under det her. Ellers har vi med en sterk amerikaner i Vernon Norwood samt et par solide afrikanere til i Bayapo Ndori fra Botswana og Zakhiti Nene fra Sør-Afrika som alle har vært godt nede på 44-tallet på sitt beste, samt colombianeren Anthony José Zambrano som har vært helt nede på 43.93, men som bare har 45.52 i år. Vår talentfulle representant Håvard Bentdal Ingvaldsen, som fortsatt bare er 20 år gammel, skal normalt være klart svakest i feltet og må nok konsentrere seg om å endelig slette sin to år gamle pers 45.94. Han viste fin form gjennom å knuse persen sin på 200 meter (der han normalt ikke holder samme nivå) her om dagen med 20.97, og om det er representativt for 400-meterformen kan det jo bli riktig så hyggelig.

Verdensrekord: 43.03 (Wayde van Niekerk, RSA - Rio de Janeiro 2016)
Årsbeste i verden: 43.91 (Muzala Samukonga, ZAM - Gaborone)
Stevnerekord: 43.86 (Michael Johnson, USA - 1995)
Norsk rekord: 44.87 (Karsten Warholm - Florø 2017)

20:25: 3000 meter, kvinner
Det mest spennende her er at vi får sesongdebut på bane for Karoline Bjerkeli Grøvdal, som tidligere i år kun har løpt på gate (15:09 på 5 km og 1:09:53 på halvmaraton). Men det begynner også å bli en god stund siden, og det blir meget interessant å se hvor hun står nå. Persen er 8:33.47, og et naturlig mål må jo være å slå den mosegrodde norske rekorden til Grete Waitz på 8:31.75. Men det spørs jo hvordan formen er i sesongdebuten. Den beste persen i feltet har kenyanske Margaret Chelimo Kipkemboi med 8:21.53, og hun viste fin form da hun gjorde 14:23.67 på 5000 i Paris (der hun ble nummer seks i verdensrekordløpet til Faith Kipyegon, som ikke er med her). Lilian Kasait Rengeruk, også fra Kenya, ble for øvrig nummer fire i det løpet på 14:23.05 og blir nok å se høyt oppe også her. Ellers har man også med amerikanske Alicia Monson og nok en kenyaner i Beatrice Chebet som begge har perser godt under 8:30, samt etiopiske Hawi Feysa som har 8:38 som pers på 3000 og en såpass god 5000-pers som 14:33.

Verdensrekord: 8:06.11 (Junxia Wang, CHN - Beijing 1993)
Årsbeste i verden: 8:31.81 (Jessica Hull, AUS - Sydney)
Stevnerekord: 8:27.21 (Gabriela Szabo, ROU - 1999)
Norsk rekord: 8:31.75 (Grete Waitz - Praha 1979)

20:27: Diskos, kvinner
Her er amerikanske Valarie Allman den eneste som har vært over 70 meter i år med 70.25, og hun er soleklar favoritt som vanlig. Den tidligere diskosdronningen Sandra Perkovic er den som har nest lengst pers i feltet, og hun holder et godt nivå ennå, men har foreløpig ikke vært lenger enn 65.18 denne sesongen. Nest lengst i verden i år har den unge nederlenderen Jorinde van Klinken vært med 67.05, og det blir spennende å se om hun kan utfordre Allman med klaff. Persen hennes er tross alt så god som 70.22. Ellers har samtlige andre i feltet - Kristin Pudenz, Liliana Ca, Shanice Craft, Melina Robert-Michon og Claudine Vita - alle perser på 67 og 66 meter og har ikke vært altfor langt unna det i år (Craft har til og med satt pers med 66.73 i år), så det kan bli en jevn affære blant dem.

Verdensrekord: 76.80 (Gabriele Reinsch, GDR - Neubrandenburg 1988)
Årsbeste i verden: 70.25 (Valarie Allman, USA - San Diego)
Stevnerekord: 71.00 (Galina Savinkova, RUS - 1985)
Norsk rekord: 69.68 (Mette Bergmann - Florø 1995)

20:42: Lengde, menn
Her har vi faktisk med tre mann, men de må nok gi favorittstempelet til flere av de andre. Grekeren Miltiadis Tentoglou er jo regjerende olympisk mester og tok også VM-sølv i fjor, og sånn sett bør jo han være en av de store favorittene. Har "bare" 8.26 i år, men vi vet jo at potensialet er langt større (pers 8.60). Best årsbeste i feltet har derimot amerikaneren Marquis Dendy, som har 8.34 i år. Det skal sies at det ble oppnådd i høyden i Botswana, i samme stevne som Kiplesund gjorde 8.21, men han har 8.42 som pers og har vist potensial tidligere også. Best pers i feltet har Tajay Gayle fra Jamaica med så bra resultat som 8.69, satt da han ble verdensmester i Doha i 2019, mens i år har han "bare" 8.12 som årsbeste. Samme årsbeste har tikjemper Simon Ehammer, som i fjor hoppet fantastiske 8.45 og som har vist at han kan true de beste spesialistene i verden på gode dager. Ellers har man jo også svenske Thobias Montler som en som kan blande seg inn på en god dag med sin gode pers 8.26, men i år har han til gode å være over 8 meter. Omtrent på Montlers nivå i både pers og årsbeste har vi amerikanske Steffin McCarter. Av de norske bør vi nok sette størst lit til Ingar Bratseth-Kiplesund, som i år endelig har kommet seg ut av stagnasjonsspiralen og forbedret sin egen norske rekord til 8.21. Som sagt, dette ble gjort i høyden i Botswana, men på en god dag kan han nok komme seg over 8 meter også på Bislett. Dessverre var han langt unna det nivået under Trond Mohn Games tidligere i måneden, men vi får satse på at han har brukt dagene etter det godt. Så har man også Henrik Flåtnes, den unge lovende, som stadig jakter på 8-meteren. Vi trodde vel at han skulle klare det i fjor, men da fikk han ikke det siste løftet som skulle til, tross en finfin sjetteplass i EM. I år er 7.78 årsbeste, og han må nok heve seg betraktelig om han skal henge med i kampen om gode plasseringer her. Sistemann ut av våre er vår eminente tikjemper Sander Skotheim, som jo for et par uker siden satte en helt fantastisk norsk rekord til 8590 poeng i tikampen i Götzis, som gjør at han allerede i en alder av 21 år melder seg på i verdenseliten. Skotheim er til tikjemper å være meget god i hoppøvelsene, og han belønnes med plass i lengdefeltet her. Han har jo selvsagt den klart svakeste persen med 7.74, men man sitter med en følelse av at han har mer inne enn som så med fullklaff (spesielt i og med at han har blitt klart mer eksplosiv fra i fjor til i år). Så får man håpe at han kan få det ut her, hvor han tross alt for én gangs skyld bare trenger å konsentrere seg om denne ene øvelsen.

Verdensrekord: 8.95 (Mike Powell, USA - Tokyo 1991)
Årsbeste i verden: 8.50 (Markus Rehm, GER - Innsbruck)
Stevnerekord: 8.59 (Ivan Pedroso, CUB - 1997)
Norsk rekord: 8.21 (Ingar Kiplesund - Gaborone 2023)

20:43: 200 meter, menn
Går i år uten norske deltakere, og det er kanskje like greit. Den mest spennende starten er nok amerikanske Erriyon Knighton, som faktisk fortsatt er junior og som har en fantastisk pers på 19.49. I år har han "bare" 19.89, men følelsen er at han er en av dem som absolutt kan prestere noe ekstraordinært i de forholdene som er meldt. Nest best pers i feltet har Andre de Grasse, som jo ble olympisk mester på distansen i 2021, som også er der persen 19.62 stammer fra. I år har han bare 20.35 som årsbeste. Formen virker ikke helt å være der den skal for tiden. En annen med "storpers" er Reynier Mena med 19.63, og han har i det minste vært sub 20 med 19.95 i år. Kanskje han kan utfordre Knighton om seieren. Ellers har man også Luxolo Adams, Joseph Fahnbulleh og Alexander Ogando som har perser under 20 og som kan finne på noe bra om de har dagen.

Verdensrekord: 19.19 (Usain Bolt, JAM - Berlin 2009)
Årsbeste i verden: 19.67 (Noah Lyles, USA - Kingston)
Stevnerekord: 19.79 (Usain Bolt, JAM - 2013)
Norsk rekord: 19.89 (Jaysuma Saidy Ndure - Stuttgart 2007)

20:52: "Drømmemila", kvinner
Flere med perser under fire minutter på 1500 som er med her, men man mangler jo absolutte toppnavn som Faith Kipyegon, Sifan Hassan, Gudaf Tsegay og Laura Muir, f.eks. Men vi får gjøre det beste ut av det. Best pers på denne distansen har canadieren Gabriela Debues-Stafford med 4:17, tett fulgt av Axumawit Embaye fra Etiopia, uganderen Winnie Nanyondo og irske Ciara Mageean. Brukbare løpere som Birke Haylom, Hirut Meshesha, Josette Andrews, Linden Hall, Claudia Mihaela Bobocea og Katie Snowden m.fl. er også med, men alt i alt ikke den mest interessante distansen på programmet. Litt interessant er det jo dog hvordan Hedda Hynne klarer seg her. Hun har ikke helt klart å følge opp den gode 2020-sesongen i etterkant, men rapportene går på at hun har trent mer utholdenhet i år, og da er det jo spennende å se hvordan hun gjør det når hun går opp i distanse.

Verdensrekord: 4:12.33 (Sifan Hassan, NED - Monaco 2019)
Årsbeste i verden: 4:22.07 (Nikki Hiltz, USA - Paris)
Stevnerekord: 4:17.25 (Sonia O'Sullivan, IRL - 1994)
Norsk rekord: 4:26.23 (Karoline Bjerkeli Grøvdal - Oslo 2016)

21:05: 5000 meter, menn
Fra den minst interessante løpsøvelsen på programmet skal vi til en av de mest interessante (dog er jo de to avsluttende toppen av kransekaka med norske øyne). Utlendingene kommer nok til å dominere totalt sett, men vi har også flere norske starter det er meget verdt å følge med på. Best pers og årsbeste har etiopiske Yomif Kejelcha, som har 12:46.79 og årsbeste på 12:52.12. Han er nok ikke den med den aller beste spurten i feltet her, så han er nok en av dem som har interesse av at det går fort underveis. Interessant blir det også å følge Jacob Kiplimo, som tok bronse på 10000 i VM i fjor, og som har en så sterk pers som 12:48.63 (noen hundredeler bak vår Jakob, for øvrig). Han gjør sesongdebut på bane her. Ellers har vi jo Guatemalas Luis Grivalja på plass her - han var jo uhyre nære å ta medalje på distansen i VM i fjor, og har satt en flott ny pers til 12:52.97. Så har man også Dominic Lokinyomo Lobalu fra Sør-Sudan som også har en sterk pers på 12:52, det samme har Telahun Haile Bekele fra Etiopia, og spurtsterke Samuel Tefera, også Etiopia, har forbedret persen sin til 12:58.44 i år. Vi skal også se opp for amerikanske Joe Klecker som har forbedret seg til 12:55.16 i år, samt hans landsmann Paul Chelimo og spanske Thierry Ndikumwenayo som også har perser under 13 minutter. Når det gjelder våre er det absolutt lov til å håpe at de kan nærme seg persene sine. Henrik Ingebrigtsen har gjort et storartet "comeback" med en finfin ny pers 13:13.99 og skal stille her i god form. Herlig at han motbeviser de som regnet med at han var ferdig som toppløper. Awet Kibrab har perset seg ned til 13:18.59. 28 år gamle Kibrab, som opprinnelig er fra Eritrea, har i år fått godkjennelse til å løpe for Norge etter å ha bodd her i mange år, og har ambisjoner om å komme seg til VM, hvilket utmerket godt kan være mulig med flere løp i takt med persen. Magnus Tuv Myhre har perset stort med åtte sekunder til 13:19.09, i samme løp som Kibrab satte sin pers. Tuv Myhre bare fortsetter og fortsetter å ta store steg for hvert år som går, og hans unge alder tilsier jo at det fort kan være enda mer å hente. Han fyller faktisk 23 år nå på torsdag, altså samme dag som løpet går, så det er jo en perfekt bursdagsgave til seg selv om han får til et bra løp her. Til slutt har vi fjorårets EM-helt Zerei Kbrom Mezngi til start. Han tok jo EM-sølv på 1000 i fjor, og i desember tok han VM-kravet på maraton, så han skulle nok kanskje ønsket seg en enda lenger distanse her. Men forhåpentligvis kan han greie å tukte persen 13:37.59 - med det nivået han holder på 10000 bør det være muligheter for å barbere ganske mye på den.

Verdensrekord: 12:35.36 (Joshua Cheptegei, UGA - Monaco 2020)
Årsbeste i verden: 12:52.09 (Mohamed Katir, ESP - Firenze)
Stevnerekord: 12:52.26 (Kenenisa Bekele, ETH - 2003)
Norsk rekord: 12:48.45 (Jakob Ingebrigtsen - Firenze 2021)

21:29: 100 meter, kvinner
Noen av de beste mangler, men det er ikke så verst startfelt, hvor fem damer har pers på 10-tallet, mens de tre siste har perser rett over. To av utøverne har 10.78 som årsbeste, hvor den ene er Shericka Jackson fra Jamaica, mens den andre er veteran Marie-Josée Ta Lou fra Elfenbenskysten, og det vil nok fremfor alt være disse to som kniver om seieren med mindre noe spesielt skjer. Vi skal kanskje ikke helt regne bort en Dina Asher-Smith, som har pers på 10.83 og har potensial til å kunne true på en god dag. Hun har dog "bare" 10.98 som årsbeste, så hun må nok heve seg noe. Vi har også med Asher-Smiths britiske landskvinne Daryll Neita, som har 10.97 som årsbeste og 10.90 som pers, samt Anthonique Strachan fra Bahamas, som har 10.98 som pers og 10.99 som årsbeste. Så får vi se om de tre gjenværende deltakerne, Ewa Swoboda, Imani Lansiquot og Gina Bass, kanskje kan nærme seg 10-tallet for første gang i karrieren.

Verdensrekord: 10.49 (Florence Griffith-Joyner, USA - Indianapolis 1988)
Årsbeste i verden: 10.76 (Sha'Carri Richardson, USA - Doha)
Stevnerekord: 10.82 (Marion Jones, USA - 1998)
Norsk rekord: 11.10 (Ezinne Okparaebo - London 2012)

21:39: 400 meter hekk, menn
Her får vi endelig sesongdebut for vår supermann Karsten Warholm, som jo på bortimot sureste vis fikk store deler av fjorårssesongen spolert da han pådro seg en strekk over første hekken i det første DL-stevnet i fjor. Likevel fikk han jo med seg et EM-gull, så helt tomhendt ble han ikke, tross at VM ble medaljeløst for første gang på mange år. I år har vi altså ikke sett ham i konkurranse utendørs, men rapportene er at han har trent meget godt, og derfor er det lov å håpe på et bra resultat allerede i første stevne, kanskje på 46-tallet. Det ville i så fall vært soleklart årsbeste, i og med at Rai Benjamin for øyeblikket har den på nokså ordinære 47.74. Formodentlig blir ikke Warholm spesielt presset i dette løpet, da Benjamin ikke er til stede (som vanlig), mens Alison dos Santos er skadet. Amerikanerne Trevor Bassitt (47.39) og Khalifa Rosser (47.61) samt franske Wilfried Happio (47.41) har alle perser ganske langt nede på 47-tallet og har vel kanskje ambisjoner om å pynte på dem om de har fullklaff. Også Rasmus Mägi og CJ Allen har perser under 48 og kan se gode tider i fine forhold.

Verdensrekord: 45.94 (Karsten Warholm, NOR - Tokyo 2021)
Årsbeste i verden: 47.74 (Rai Benjamin, USA - Walnut)
Stevnerekord: 46.70 (Karsten Warholm, NOR - 2021)
Norsk rekord: 45.94 (Karsten Warholm - Tokyo 2021)

21:50: 1500 meter, menn
Hva skal man egentlig si om Supermannen fra Sandnes, Jakob Ingebrigtsen, som ikke allerede er sagt hundrevis av ganger? Han er jo bare helt utrolig, og verdensrekorden på 2 Mile i Paris bare understreker det bittelitt ekstra. Nå blir det veldig spennende å se hva han kan utrette på hjemmebane foran tusenvis av norske fans, hvorav veldig mange kommer for å se akkurat ham i dette løpet. Det føles som han har tatt enda et steg i år. Kan iallfall 3:27 være mulig her? Ingenting overrasker med Jakob lenger, men det gjelder jo at man greier å holde farten godt nok oppe de første rundene for at det skal være mulig. Og hvilket felt man har fått til å utfordre Jakob. Man har "erkerival" Timothy Cheruiyot, som fortsatt er den i feltet med best pers (3:28.28, fire hundredeler bedre enn Jakob), og som også har årsbeste i verden i år med 3:31.47, så formen hans er bra. Man har også Mohamed Katir, spanjolen som også har pers på 3:28-tallet og som er en bra avslutter. Katir har ikke løpt 1500 utendørs i år, men 7:24 på 3000 innendørs og 12:52 på 5000 for bare halvannen uke siden er jo resultater som imponerer. I tillegg har man jo Josh Kerr, som vi husker tok OL-bronse i 2021, men som ikke helt har klart å følge opp på det nivået. Samtidig hadde han en såpass sterk tid som 3:30 i fjor, så helt borte er han jo ikke. I år har han ikke løpt 1500. Du har også Abel Kipsang og Stewart McSweyn, som begge har perser under 3:30. McSweyn kan man jo også stole på at tar teten om ingen skulle være interesserte etter at harene forsvinner. Så er det også Mario Garcia, som var nære på å ta VM-medalje og tok EM-bronse i fjor, og det er også Ollie Hoare som har pers på 3:30 og gjorde det skarpt på Bislett på mile i fjor. Vi skal også følge med Yared Nuguse, som blir voldsomt opphauset i hjemlandet USA som en lignende løper som Ingebrigtsen, og som ikke var veldig langt bak i Rabat heller. Andre gode utøvere er jo Teddese Lemi, Azeddine Habz, Charles Grethen, Neil Gourley... Det føles egentlig som om den eneste som virkelig mangler er regjerende verdensmester Jake Wightman. Bortsett fra ham er man egentlig bortimot alle mann alle som kan krype og gå av de mest meritterte løperne på 1500. Og så blir det jo veldig spennende å se hvor man finner Gjert-trente Narve Gilje Nordås oppi alt dette her. Nordås har som vi vet tatt kraftige steg i år og har plutselig begynt å produsere verdensklasseløp på 1500 etter å ha fokusert mer på den distansen i år. Tidligere var det de lengre løpene som var hovedsatsingen, men nå virker det som alle kluter er satt inn på 1500, og det har gitt resultater omgående. 3:32.39 som han gjorde i Paris foregående helg er rett og slett en verdensklassetid, og enda mer imponerende var måten han rett og slett moste resten av det egentlig veldig brukbare feltet. Det viste at tiden er moden for at han tar skrittet opp på DL-nivå. Kan han krype ytterligere ned mot 3:30 her? Så skal vi heller ikke glemme Filip Ingebrigtsen, selv om han har vært langt unna toppformen i år. Kommer han seg ned mot VM-kravet 3:34.20 skal vi nok være fornøyd.

Verdensrekord: 3:26.00 (Hicham El Guerrouj, MAR - Roma 1998)
Årsbeste i verden: 3:31.47 (Timothy Cheruiyot, KEN - Los Angeles)
Stevnerekord: 3:29.12 (Hicham El Guerrouj, MAR - 1998)
Norsk rekord: 3:28.32 (Jakob Ingebrigtsen - Tokyo 2021)


Nasjonale øvelser:

Tradisjonen tro er det satt opp noen nasjonale (for)øvelser, som samler mange av de nest beste norske utøverne, og spesielt når det er meldt såpass bra vær er det jo en ypperlig mulighet for disse til å vise seg frem. Heller ikke i år er det satt opp noen tekniske øvelser her, noe som i undertegnedes øyne er ganske så uforståelig.

I disse øvelsene går jeg ut fra påmeldingslister for herrer og damer. Disse kan selvfølgelig også endre seg en del inn mot stevnestart.

17:20: 1500 meter, menn
Liten favoritt her er kanskje Esten Hansen-Møllerud Hauen, som bare er førsteårssenior, men som har perset til fine 3:38.87 i år og er en som kan finne på noe i U23-EM om noen uker. Even Brøndbo Dahl har også perset i år til 3:39.73 og kan nok utfordre. Forhåpentligvis blir det fart ned mot tidene disse har som pers sånn at de kan utfordre dem. Moa Abounnachat Bollerød jakter sin første sub 3:40-tid, og kanskje kan den komme i et slikt felt. En spennende unggutt å følge er junior Andreas Fjeld Halvorsen (05), som hadde en litt svak sesongdebut til seg å være (muligens etter skade) under 1500m Elite på Jessheim, men vi får tro at formen kommer kjapt slik at han blir konkurransedyktig både her og ikke minst i U20-EM senere i sommer. Første mål får bli å nærme seg persen 3:44.49. Senay Fissehatsion kan også blande seg inn med sin pers 3:43, det samme med Eivind Øygard som har 3:44. En interessant start er 06-modellen Kristian Bråthen Børve som nylig perset til 3:49, en sterk tid for alderen. Av utlendingene er det nok Hassan Ben Hachimi fra Marokko med pers på 3:39 som er den som på papiret kan pushe de beste norske lengst, chilenske Diego Uribe Troncoso er også en brukbar løper med pers på 3:43, og så kan vel kanskje den mexicanske junioren Miguel Angel Lopez Navarro (3:46) finne på noe.

17:31: 1500 meter, kvinner
Fjorårets nasjonale 1500 meter under Bislett Games ble jo et bra skue, med Ingeborg Østgård som perset til 4:09.91. Østgård stiller her også, men har slitt med en skade, så hun er nok ikke i den formen hun ønsker foreløpig. Favoritt er nok derfor Amalie Sæten, som dog heller ikke har fått det helt til å stemme i sesongåpningen, men hun har den beste persen med 4:08. Malin Edland gjør en litt interessant start etter å ha perset til 4:15.82 under 1500m Elite på Jessheim, der hun var like bak Sæten. Så har man også Selma Engdahl, en U23-utøver som perset i samme stevne til 4:17.41, samt andre unge løpere som Kristine Lande Dommersnes, Sara Busic, Grethe Tyldum, Anne Gine Løvnes, Mari Roligheten Ruud, som vel skal være gode for tider rundt eller rett over 4:20 (og det samme er den litt eldre Live Solheimdal). Også interessant å følge de meget unge juniorene Malin Søtorp Solberg (06) og Wilma Bekkemoen Torbiörnsson (07), som i første omgang jakter tider under 4:30, samme med en annen junior i Maiken Homlung Prøitz (04). Svenske Olivia Weslien (pers 4:17) er vel kanskje den som skal utfordre de norske hardest, mens den svenske junioren Saga Provci har pers rett over 4:20 og muligens skal blande seg i det sjiktet.

17:43: 800 meter, menn
Den beste norske løperen som stiller her er lovende Ole Jakob Høsteland Solbu, som er en ung og lovende 1:47-løper som jager sin første 1:46-tid. Han utfordres først og fremst av den svenske 1:46-løperen Alexander Lundskog, som får gjelde som en liten favoritt. Bortsett fra det er vel det mest interessante om juniorene Phillip Morken (04) og Sondre Svarholt (06) kan nærme seg sine egne perser, hhv. 1:51.64 og 1:52.80.

17:53: 800 meter, kvinner
Føles som et litt mer spennende startfelt på damenes 800 enn herrenes. Den aller mest spennende starten er selvfølgelig den meget, meget lovende junioren Malin Hoelsveen (05), som jo som mange sikkert husker ble U18-europamester på distansen i fjor, som har pers på 2:03.28 og årsbeste 2:04.09, og målet er nok å komme ned mot disse tidene. Ellers kan det bemerkes at Josefine Tomine Eriksen har kommet hjem fra USA for å delta her, og hun er den i feltet med den beste persen, 2:02.49. Spennende å se hvilken form hun er i etter en bittelitt skuffende collegesesong. Også på startstrek har man 2:03-løper Amanda Grefstad Frøynes (riktig nok noe svakere årsbeste) som kan utfordre. Vi får også en interessant utenlandsk start i danske Sofia Thøgersen, som er en junior som er jevngammel med Hoelsveen. Hun løper ikke 800 så ofte, men har 4:16 på 1500 og 8:53(!) på 3000 i år.

18:03: 400 meter, menn
400 meter er jo etterhvert blitt en god norsk øvelse breddemessig for begge kjønn, og vi får noen av våre mest lovende i aksjon også her. En liten favoritt må nok Andreas Grimerud finne seg i å være på denne distansen etter et flott 2023 så langt. Særlig innendørssesongen hans var bra med 46.51, mens han har 46.43 utendørs. Kanskje han kan nærme seg 45-tallet her med fullklaff. Så har vi også med Andreas Ofstad Kulseng, som tok kvantesteg i fjor og perset seg ned til 46.24, som er den beste persen i feltet. I år har han ikke løpt 400 utendørs, men det må innrømmes at han ikke hadde noen stor innendørssesong, så det er litt usikkert hvor han står. Også på start får vi Fredrik Øvereng, som sakte, men sikkert har tatt steg, og som i år har perset seg ned til 46.55 og kan kanskje tenkes å utfordre om heatseieren og ny pers her på en god dag. Formen skal iallfall være til stede. Så bør også Andreas Haara Bakketun nevnes, selv om det er et par år siden han satte persen 46.50. Han har ikke vært på 46-tallet siden det, og det får vel da kanskje være målet. Vi kan også nevne Fredrik Gullachsen, som jo gjorde 47.58 som 17-åring for tre år siden. Så har det nok vært en del skader etter det, men han var iallfall i aksjon i Trond Mohn Games hvor han gjorde 34.85 på 300 meter. Så får vi se hva han kan gjøre i sesongdebuten på 400 her.

18:12: 400 meter, kvinner
Flere løpere med pers på 53-tallet her som kanskje håper å se 52 for første gang. En av dem er Andrea Rooth, som gjorde 53.53 innendørs i vinter. Hun har slitt litt utendørs i år, men kanskje formen kommer seg utover. Første svaret på det får vi muligens her. Også superveteran Elisabeth Slettum er påmeldt her, og er formen til stede kan hun kanskje utfordre persen 53.15 som hun satte helt på slutten av sesongen i fjor. Formen har ikke vært all verden i år så langt i forhold til det vi vet hun kan, og så får vi håpe at det kommer seg også for henne og at det ikke er alderen som "endelig" har tatt henne igjen. De to skal kanskje utfordres av britiske Nicole Kendall, som er en løper som har vært godt nede på 53-tallet på sitt beste. Men den aller mest spennende løperen i heatet er Line Safaa Al-Saiddi, den enormt lovende løperen som fyller 17 år først sent i desember. Hun har 54.17 som utendørspers, men gjorde 54.15 innendørs i vinter, og spørsmålet er om hun ikke kan fyke et stykke ned på 53-tallet her om formen er noenlunde den samme nå som den var den gangen.

18:20/18:33: 100 meter, menn
Kan fort bli et jevnt oppgjør mellom mange. Per Tinius Fremstad-Waldron har den beste tiden i landet så langt i år med 10.45, og det blir interessant å se om han har enda mer inne etter det fremskrittet han har gjort i år. Men en liten, liten favoritt blir kanskje likevel Jacob Vaula, som i Trond Mohn Games gjorde 10.46 i litt motvind, og viste da at han kan være god nok for enda bedre tider i enda bedre forhold enn det var der. Parautøver Salum Kashafali skal løpe i egen paraklasse senere på kvelden, men først er han satt opp i A-heatet i den nasjonale klassen, og så får vi se om han kan komme seg ned mot persen 10.44 og utfordre om seieren. Mathias Hove Johansen har den beste persen i feltet med 10.39, mens i år er 10.59 årsbeste, så vi får se om han kommer seg opp på sitt beste nivå. Gjør han det, blir han så klart en av favorittene. Ellers har også Marius Bull Hjeltnes perset seg ned til 10.55 i år, og i A-heatet finnes også Valentin Jensen, den lovende junioren som har besluttet å representere Danmark internasjonalt (han har vel dobbelt statsborgerskap). Han har 10.58 i år. I B-heatet er Christopher Ekene Nordlie den klart mest spennende løperen. 07-modellen har for alderen sterke 10.77 i år, en tid det blir meget interessant å se om han kan komme ned mot her.

18:43/18:53: 100 meter, kvinner
Helene Rønningen blir selvsagt klar, klar favoritt etter å ha perset seg ned til 11.38 i år (og 11.33 i litt for mye vind). Fortjent fremgang for henne i år etter mange års stagnasjon og motgang - forrige pers var faktisk i 2018, som 19-åring. Ellers har man et par løpere med pers på 11.6-tallet i Vilde Aasmo og Maren Bakke Amundsen som muligens kan pushe Rønningen noe, iallfall om sistnevnte har en litt dårligere dag.

19:03: 200 meter, menn
Mathias Hove Johansen er påmeldt også her, og stiller må han finne seg i å være favoritt i dette heatet med sin pers 20.68 (årsbeste 21.33). Mulig han kan bli utfordret særlig av Even Meinseth, som ikke har løpt mye 200 de siste årene, men som har pers på 20.96, som ble satt tilbake i 2015. Ellers har man Kenny Emi Tijani-Ajayi, som jo snøt Hove Johansen for NM-gullet på distansen i fjor. Han har 21.16 som pers fra i fjor. Så er også den svært lovende junioren Bastian Elnan Aurstad påmeldt her. Aurstad er aller best på 400 meter (flatt såvel som hekk), men har løpt seg ned til 21.30 også på 200 i år, og med et såpass bra felt rundt seg kan det være han kan presse seg enda litt ned. En litt spennende start får vi også fra den tidligere doble sølvmedaljevinneren i EYOF, Stephan Skogheim Kyeremeh, som har vært "borte" i en del år (har gjort noen få konkurranser, men har nok også slitt en del med skader). Persen 21.31 stammer fra 2018, mens sesongbeste er 21.74, så det mangler (kanskje naturlig nok) en del på toppformen.

19:10: 200 meter, kvinner
På denne distansen får vi en meget, meget spennende start fra Henriette Jæger, som viste storform under Trond Mohn Games på 300 meter, der det jo ble klar seier med den sterke tiden 36.62. Persen 23.28 er to år gammel, og det blir interessant å se om hun kan komme ned mot den. Jæger er jo opprinnelig mangekjemper, men grunnet skadeproblematikk har hun sett seg nødt til å "nøye seg" med å satse på 200 og 400 i år, hvilket er en spennende satsing som man kan glede seg til å se utslaget på. Likevel må det sies at hun ikke nødvendigvis er favoritt. Påmeldt er også britiske Ama Pipi, som har pers på 22-tallet med 22.95, mens 23.08 er årsbeste. Den lovende australieren Torrie Lewis, født 2005, har 23.02 som pers satt i år og skal nok ha sitt å si. Og som om ikke det var nok, har vi også med vår egen Christine Bjelland Jensen, som har perset til 23.37 i år. Maren Bakke Amundsen, som jo satte en flott pers til 23.47 under U20-VM i fjor, er også i feltet. Hun har dessverre slitt mer så langt i år. I tillegg er søstrene Lakeri og Kaitesi Ertzgaard med, selv om de begge nok er sterkere på den doble distansen (ikke minst gjelder det førstnevnte), samt Marte Pettersen. Disse tre er nok fornøyde om de ser 23-tallet, spesielt Lakeri som sjelden løper distansen og faktisk ikke har bedre pers enn 24.73 (dog 24.37 med for mye medvind). Et relativt bra heat til nasjonal øvelse å være er det uansett.

19:23: 100 meter hekk, kvinner
Andrea Rooth har meldt seg på også her, og om hun stiller, får hun vel finne seg i å være favoritt, med det klart høyeste toppnivået. Men junior Lovise Skarbøvik Andresen (04) har perset til 13.48 i år, og slo faktisk Rooth i Trond Mohn Games, så man skal aldri si aldri. Tidligere U18-europamester Martine Hjørnevik har ikke sett mye fremgang de siste årene, men innendørssesongen var litt lovende, og kanskje kan persen 13.60 fra 2019 endelig ryke i løpet av sesongen. Ellers inkluderer løpet også Ingrid Pernille Rismark, som har perset seg ned til 13.63 i år, en god forbedring på 16 hundredeler, samt andre 13-løpere som Marlen Aakre, junior Selma Ims (05) og Elea Jørstad Bock.

19:40: 100 meter para, menn
Som vanlig legges det inn en 100 meter for parautøverne, der vi (også som vanlig) har med vår store parastjerne Salum Kashafali, som har blitt flyttet fra klasse T12 til T13 i år. Med fine forhold kan han fort finne på å ta persen 10.44. Han får blant andre konkurranse av Skander Djamil Athmani fra Algerie, som har en bedre pers med 10.29 og som kan pushe vår mann litt. Det kan muligens også Michal Derus (pers 10.51) og Felix Streng (pers 10.60) om de får klaff. Også Vegard Dragsund Sverd er med her, hans fremste mål bør nok å være å ta persen 10.95, for han skal være den svakeste løperen i heatet.

22:07: 4x400 meter, kvinner
Til slutt i programmet er det satt opp en 4x400-stafett for kvinner, i et opplagt forsøk på å kvalifisere laget til VM, der man per nå ligger rett utenfor på ranking. Man kan jo ikke si så mye om dette før man vet lagoppstilling (og for den saks skyld hvilke lag i tillegg til det norske som stiller), men tror det er rimelig å gå ut fra at man stiller så toppet som det går og at Jæger og Kloster er selvskrevne på laget, og så får vel de to siste plassene i utgangspunktet stå mellom L. Ertzgaard, Eriksen, Slettum og Rooth. K. Ertzgaard og til og med Al-Saiddi (selv om det kanskje holder med ett løp på en kveld for en så ung løper) kan også være alternativ om det skulle være nødvendig. Selv med Iuel (graviditet) og Oppegaard (hvileår) ute har man altså ganske god bredde her.


NRKs sendeskjema:
18:00-19:00 NRK 1
19:00-19:55 NRK 2
19:55-22:15 NRK 1


Værmelding
Arrangørens hjemmeside
Fullt program, startlister og etterhvert resultater


God fornøyelse!
Gjett hvor jeg skal ikveld. Jeg gleder meg som en unge. Har heldigvis billett på Store stå så jeg blir sittende i skyggen. Dette blir gøy.

Tusen takk TS for et veldig informativt og flott startinnlegg.

SvaMaga22

Legg inn av SvaMaga22 »

Kor mange norgesrekorder i kveld?

Tipper 3 - Jakob,Henriette under 23 på 200 og 4x400 kvinner.. (kanskje også Karoline har en liten sjangs?!)

Henriette sin 300 i Bergen var ursterk - norgesrekorden på 400 er nok også innen rekkevidde i løpet av sesongen?? 🥳

janesaj

Legg inn av janesaj »

Fire perser på herrenes nasjonale 1500. Even Brøndbo Dahl vinner på 3:39.40. Tegner jo bra.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

janesaj skrev: tir jun 13, 2023 5:17 pm 22:07: 4x400 meter, kvinner
Til slutt i programmet er det satt opp en 4x400-stafett for kvinner, i et opplagt forsøk på å kvalifisere laget til VM, der man per nå ligger rett utenfor på ranking. Man kan jo ikke si så mye om dette før man vet lagoppstilling (og for den saks skyld hvilke lag i tillegg til det norske som stiller), men tror det er rimelig å gå ut fra at man stiller så toppet som det går og at Jæger og Kloster er selvskrevne på laget, og så får vel de to siste plassene i utgangspunktet stå mellom L. Ertzgaard, Eriksen, Slettum og Rooth. K. Ertzgaard og til og med Al-Saiddi (selv om det kanskje holder med ett løp på en kveld for en så ung løper) kan også være alternativ om det skulle være nødvendig. Selv med Iuel (graviditet) og Oppegaard (hvileår) ute har man altså ganske god bredde her.
Hele 7 lag på startlisten. Norge stiller med 2 lag og Danmark, Finland, Nederland, Spania og Storbritannia stiller med hvert. L. Ertzgaard og Eriksen fikk de to siste plassene på Norges førstelag mens Amlie og K. Ertzgaard er med Rooth og Slettum på andrelaget.

startelver

Legg inn av startelver »

Da er vi klare ja!

janesaj

Legg inn av janesaj »

1:47.26 på Solbu, sesongbeste og et par tideler fra pers. Bra løp.

janesaj

Legg inn av janesaj »

Thøgersen slo faktisk Hoelsveen på sistnevntes spesialdistanse 800, den er litt lei. 2:04.34 ble tiden for Thøgersen, mens Hoelsveen endte på 2:04.78, litt bak årsbeste. Eriksen like bak der igjen på 2:04.86.

janesaj

Legg inn av janesaj »

46.00 på Grimerud! Litt synd at han ikke fikk se 45-tallet, men det kommer nok. Et veldig bra løp, nummer tre i Norge gjennom alle tider og er inne topp ti i U23-klassen i Europa i år.

janesaj

Legg inn av janesaj »

53.28 på Al-Saiddi!! For et resultat av 16-åringen :D

Nummer tre i U18-klassen i Europa i år, bare et par tideler bak bestetiden der. Er også nummer fire i U20-klassen, så det kan tyde på at det er U18-jentene som er de store talentene i Europa på denne distansen for tiden. I tillegg er hun inne på delt 5. plass i verden i U18-klassen. Dette er virkelig solide saker.

Puttemans
Innlegg: 2460

Legg inn av Puttemans »

janesaj skrev: tor jun 15, 2023 6:13 pm 53.28 på Al-Saiddi!! For et resultat av 16-åringen :D

Nummer tre i U18-klassen i Europa i år, bare et par tideler bak bestetiden der. Er også nummer fire i U20-klassen, så det kan tyde på at det er U18-jentene som er de store talentene i Europa på denne distansen for tiden. I tillegg er hun inne på delt 5. plass i verden i U18-klassen. Dette er virkelig solide saker.
Fantastisk prestasjon! Foreløpig høydepunkt for min del.

janesaj

Legg inn av janesaj »

10.37 på Kashafali.

LeSorcier

Legg inn av LeSorcier »

I ungdomsårene husker jeg vi pleide å snike oss inn på stadion under Bislett Games. Friidrett har aldri vært det helt store for min del, men stemningen på stadion var alltid bra. Gratis inngang er nok ikke like enkelt på det nye anlegget, og TV-bildene har vist hvor glissent det har vært på tribunen de siste årene, så det spørs om jeg gidder å ta turen med det første. At selv ikke Jakob og Karsten klarer å få det norske folk opp av sofaen, sier litt om interessen for friidrett her i landet.

Genial

Legg inn av Genial »

LeSorcier skrev: tor jun 15, 2023 6:41 pm I ungdomsårene husker jeg vi pleide å snike oss inn på stadion under Bislett Games. Friidrett har aldri vært det helt store for min del, men stemningen på stadion var alltid bra. Gratis inngang er nok ikke like enkelt på det nye anlegget, og TV-bildene har vist hvor glissent det har vært på tribunen de siste årene, så det spørs om jeg gidder å ta turen med det første. At selv ikke Jakob og Karsten klarer å få det norske folk opp av sofaen, sier litt om interessen for friidrett her i landet.
Det er da utsolgt i dag?

LeSorcier

Legg inn av LeSorcier »

Genial skrev: tor jun 15, 2023 6:45 pm
LeSorcier skrev: tor jun 15, 2023 6:41 pm I ungdomsårene husker jeg vi pleide å snike oss inn på stadion under Bislett Games. Friidrett har aldri vært det helt store for min del, men stemningen på stadion var alltid bra. Gratis inngang er nok ikke like enkelt på det nye anlegget, og TV-bildene har vist hvor glissent det har vært på tribunen de siste årene, så det spørs om jeg gidder å ta turen med det første. At selv ikke Jakob og Karsten klarer å få det norske folk opp av sofaen, sier litt om interessen for friidrett her i landet.
Det er da utsolgt i dag?
Se på tribunen. Det er ikke engang halvfullt, men mulig mange har dratt allerede. Fullt har det neppe vært.

Genial

Legg inn av Genial »

LeSorcier skrev: tor jun 15, 2023 6:49 pm
Genial skrev: tor jun 15, 2023 6:45 pm
LeSorcier skrev: tor jun 15, 2023 6:41 pm I ungdomsårene husker jeg vi pleide å snike oss inn på stadion under Bislett Games. Friidrett har aldri vært det helt store for min del, men stemningen på stadion var alltid bra. Gratis inngang er nok ikke like enkelt på det nye anlegget, og TV-bildene har vist hvor glissent det har vært på tribunen de siste årene, så det spørs om jeg gidder å ta turen med det første. At selv ikke Jakob og Karsten klarer å få det norske folk opp av sofaen, sier litt om interessen for friidrett her i landet.
Det er da utsolgt i dag?
Se på tribunen. Det er ikke engang halvfullt, men mulig mange har dratt allerede. Fullt har det neppe vært.
Stevnet er så vidt i gang..

Men jeg tror ikke det blir helt fullt etterpå heller.
Sist redigert av Genial den tor jun 15, 2023 6:52 pm, redigert 1 gang totalt.

HarryH

Legg inn av HarryH »

Det er aldri fullt mens sleggene kastes. Folk kommer etter hvert og det er ikke ledige billetter å få kjøpt på nettet.

LeSorcier

Legg inn av LeSorcier »

For øvrig et trivelig innslag om sleggekasterne akkurat. De konkurrerer jo mot hverandre, men etter konkurransen er slutt koser de seg sammen. De virket jo som en gjeng med kompiser fra forskjellige land.

Puttemans
Innlegg: 2460

Legg inn av Puttemans »

LeSorcier skrev: tor jun 15, 2023 6:49 pm
Genial skrev: tor jun 15, 2023 6:45 pm
LeSorcier skrev: tor jun 15, 2023 6:41 pm I ungdomsårene husker jeg vi pleide å snike oss inn på stadion under Bislett Games. Friidrett har aldri vært det helt store for min del, men stemningen på stadion var alltid bra. Gratis inngang er nok ikke like enkelt på det nye anlegget, og TV-bildene har vist hvor glissent det har vært på tribunen de siste årene, så det spørs om jeg gidder å ta turen med det første. At selv ikke Jakob og Karsten klarer å få det norske folk opp av sofaen, sier litt om interessen for friidrett her i landet.
Det er da utsolgt i dag?
Se på tribunen. Det er ikke engang halvfullt, men mulig mange har dratt allerede. Fullt har det neppe vært.
Fordel med litt kunnskap.

tartaglia2

Legg inn av tartaglia2 »

Genial skrev: tor jun 15, 2023 6:51 pm
LeSorcier skrev: tor jun 15, 2023 6:49 pm
Genial skrev: tor jun 15, 2023 6:45 pm
Det er da utsolgt i dag?
Se på tribunen. Det er ikke engang halvfullt, men mulig mange har dratt allerede. Fullt har det neppe vært.
Stevnet er så vidt i gang...
Er vel egentlig ikke det engang. Hovedstevnet starter først om en time.

Skraevadottir

Legg inn av Skraevadottir »

"Så skal vi se på Rudy Winkler fra USA, som har en personlig rekord på over 80 meter, nærmere bestemt 80.72 ... 80.71, mens hans årsbeste er på 80.88..."

HarryH

Legg inn av HarryH »

LeSorcier skrev: tor jun 15, 2023 6:41 pm I ungdomsårene husker jeg vi pleide å snike oss inn på stadion under Bislett Games. Friidrett har aldri vært det helt store for min del, men stemningen på stadion var alltid bra. Gratis inngang er nok ikke like enkelt på det nye anlegget, og TV-bildene har vist hvor glissent det har vært på tribunen de siste årene, så det spørs om jeg gidder å ta turen med det første. At selv ikke Jakob og Karsten klarer å få det norske folk opp av sofaen, sier litt om interessen for friidrett her i landet.
Nå kan det hende at det er ment som en parodi fra din side (i så fall bra gjennomført), men for ordens skyld så var det pandemien som gjorde at det var glissent. Jeg så Warholm sette verdensrekord i 2021, da var det ikke engang halvfullt på tribunene, men alle billetter var utsolgt. Corona-restriksjoner gjorde at arrangørene ikke fikk selge flere billetter.

Puttemans
Innlegg: 2460

Legg inn av Puttemans »

Kjempekast på Nowicki.

81,92

LeSorcier

Legg inn av LeSorcier »

HarryH skrev: tor jun 15, 2023 6:55 pm
LeSorcier skrev: tor jun 15, 2023 6:41 pm I ungdomsårene husker jeg vi pleide å snike oss inn på stadion under Bislett Games. Friidrett har aldri vært det helt store for min del, men stemningen på stadion var alltid bra. Gratis inngang er nok ikke like enkelt på det nye anlegget, og TV-bildene har vist hvor glissent det har vært på tribunen de siste årene, så det spørs om jeg gidder å ta turen med det første. At selv ikke Jakob og Karsten klarer å få det norske folk opp av sofaen, sier litt om interessen for friidrett her i landet.
Nå kan det hende at det er ment som en parodi fra din side, men for ordens skyld så var det pandemien som gjorde at det var glissent. Jeg så Warholm sette verdensrekord i 2021, da var det ikke engang halvfullt på tribunene, men alle billetter var utsolgt. Corona-restriksjoner gjorde at arrangørene ikke fikk selge flere billetter.
Det var heller ikke stinn brakke i årene før pandemien. Bislett Games var større tidligere. Vi får se hvor mange som dukker opp i løpet av kvelden.

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Friidrett»