Aspartam er mulig kreftfremkallende
Aspartam er mulig kreftfremkallende
Dette såkalt ufarlige søtningsstoffet som gjør at tjukkasene bekymringsfritt kan bøtte i seg Pepsi Max viser seg nå å muligens være kreftfremkallende. Dramatisk!
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/L ... de-stoffer
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/L ... de-stoffer
Sist redigert av Haugzu den tor jun 29, 2023 9:40 am, redigert 1 gang totalt.
Vi får kreft av det meste har jeg inntrykk av. Det lureste er å slutte å leve før kreften tar oss.
Husk at alt vi gjør er potensielt dødelig! Vi skal alle dø engang uansett.
Jeg lever stort sett etter mottoet: Alt med måte. Så går det som regel bra. Det finnes topptrente idrettsutøvere som har falt om død p.g.a. hjertet. Det finnes slanke mennesker som holder seg unna røyk, alkohol og annet "farlig", men som likevel får kreft. Selvsagt skal men ta vare på kropp og helse, men jeg tenker at hvis man velger en fin middelvei, så går det som regel greit.
Denne typen dramatiske nyheter om at apsartam er "mulig kreftfremkallende" bidrar bare til økt frykt, og noe jeg synes er totalt unødvendig. Nå skal jo folk ha dårlig samvittighet om de ikke kjører i seg "5 om dagen" og hvis de spiser rødt kjøtt.
Jeg lever stort sett etter mottoet: Alt med måte. Så går det som regel bra. Det finnes topptrente idrettsutøvere som har falt om død p.g.a. hjertet. Det finnes slanke mennesker som holder seg unna røyk, alkohol og annet "farlig", men som likevel får kreft. Selvsagt skal men ta vare på kropp og helse, men jeg tenker at hvis man velger en fin middelvei, så går det som regel greit.
Denne typen dramatiske nyheter om at apsartam er "mulig kreftfremkallende" bidrar bare til økt frykt, og noe jeg synes er totalt unødvendig. Nå skal jo folk ha dårlig samvittighet om de ikke kjører i seg "5 om dagen" og hvis de spiser rødt kjøtt.
Riktig.
Jeg kjører bil. Kan selvsagt når som helst dø i en bilulykke.
Jeg reiser med tog. Toget kan spore av og jeg kan dø.
Jeg reiser med fly. Flyet kan styrte og jeg kan dø.
Jeg dusjer ihvertfall en gang om dagen. Kan når som helst skli i dusjen og dø i en freak ulykke der.
Jeg spiser mat. Kan plutselig dø av det også hvis noe setter seg fast et uheldig sted.
Listen er KJEMPELANG!
Det viktigste er å leve mens man har livet uten å tenke på at vi rett og slett kan dø når som helst mens vi lever det!
En ting er ihvertfall sikkert. Vann er ikke farlig. Dersom man ikke drukner eller drikker mer enn man trenger. Et par liter pr. dag er maksimum.Cannabis Connoisseur skrev: ↑tor jun 29, 2023 9:43 am Best å holde seg til ekte vare, nemlig Coca Cola, om man absolutt skal drikke brus. Vann fungerer også.
Det er livsfarlig å leve.
Men sukker er mer usunt enn aspartam, sies det.
Det er usunt på andre vis.
Men her som i de fleste situasjoner tror jeg måtehold er nøkkelen. Litt sukker og litt aspartam tror jeg er greit. Men bøtter man nedpå på litervis om dagen så er det nok en risiko.
Tenk at noe som brytes ned til metanol (tresprit) i kroppen og er 200 ganger søtere enn naturlig sukker ikke er helt bra, hvem skulle trodd
Jeg leste et sted (husker ikke hvor i farta) at man kan drikke fem liter brus søtet med aspartam pr. dag hele livet uten at det er for mye aspartam. Men det var kanskje før de har kommet med dette nye presseoppslaget.
Fem liter sukkerlake pr. dag er garantert ikke sunt. Sukker er farligere.
Kreftforeningen har snudd det litt den andre veien, da. Hva er bra å spise?
Spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Minst halvparten bør være grønnsaker.
Spise grove kornprodukter daglig, og gjerne en liten håndfull usaltede nøtter.
Velge magre meieriprodukter, for eksempel skummet melk eller lettmelk fremfor helmelk.
Spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og bruke fisk som pålegg.
Velge vann som tørstedrikk.
Velge matoljer og myk margarin i stedet for hard margarin og smør.
Unngå mat og drikke med mye sukker i hverdagen.
Velge matvarer med lite salt, og begrense bruken av salt i matlagingen og på maten.
Begrense mengden alkohol. Jo lavere alkoholforbruk, jo mer reduseres risikoen for kreft.
Begrense mengden rødt kjøtt og unngå bearbeidede kjøttprodukter som bacon, kjøttdeig og pølser, så langt det er mulig. Hvis du spiser kjøtt, er det best å velge hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.
Disse rådene om ernæring samsvarer med de helsemyndighetene anbefaler for å ha god helse, og tar utgangspunkt i kunnskap som World Cancer Research Fund (WCRF) har samlet om mat og kreft.
Spise minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. Minst halvparten bør være grønnsaker.
Spise grove kornprodukter daglig, og gjerne en liten håndfull usaltede nøtter.
Velge magre meieriprodukter, for eksempel skummet melk eller lettmelk fremfor helmelk.
Spise fisk til middag to til tre ganger i uken, og bruke fisk som pålegg.
Velge vann som tørstedrikk.
Velge matoljer og myk margarin i stedet for hard margarin og smør.
Unngå mat og drikke med mye sukker i hverdagen.
Velge matvarer med lite salt, og begrense bruken av salt i matlagingen og på maten.
Begrense mengden alkohol. Jo lavere alkoholforbruk, jo mer reduseres risikoen for kreft.
Begrense mengden rødt kjøtt og unngå bearbeidede kjøttprodukter som bacon, kjøttdeig og pølser, så langt det er mulig. Hvis du spiser kjøtt, er det best å velge hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.
Disse rådene om ernæring samsvarer med de helsemyndighetene anbefaler for å ha god helse, og tar utgangspunkt i kunnskap som World Cancer Research Fund (WCRF) har samlet om mat og kreft.
Det meste av prosessert mat er forbundet med økt kreftrisiko, det gjelder jo alt fra ferdigmat, salamiprodukter, vanlig brus, pølser ol.
Det er ikke som at folk slutter å spise pepperonipizza av den grunn. Det beste er og har alltid vært en iskald farris/mineralvann og isbiter, samt en god kopp kaffe
For ikke å nevne ypperstepresten i klassen, kong alkohol.
Det er ikke som at folk slutter å spise pepperonipizza av den grunn. Det beste er og har alltid vært en iskald farris/mineralvann og isbiter, samt en god kopp kaffe
For ikke å nevne ypperstepresten i klassen, kong alkohol.
Kaffe er sunt. Traktekaffe. Inneholder antioksidanter.Queenie skrev: ↑tor jun 29, 2023 10:49 am Det meste av prosessert mat er forbundet med økt kreftrisiko, det gjelder jo alt fra ferdigmat, salamiprodukter, vanlig brus, pølser ol.
Det er ikke som at folk slutter å spise pepperonipizza av den grunn. Det beste er og har alltid vært en iskald farris/mineralvann og isbiter, samt en god kopp kaffe
For ikke å nevne ypperstepresten i klassen, kong alkohol.
Det kan være kreftfremkallende i store mengder, men vi snakker da om at en vanlig mann på 80 kg må drikke ca 4 1,5 liters flasker med lettbrus daglig. Jeg er usikker på om det i hele tatt er mulig.
Det er også usikkerhet siden de som drikker mye lettbrus ikke er representativ for befolkningen, slik at de har andre livsstilssykdommer som påvirker forskningen.
Det er også usikkerhet siden de som drikker mye lettbrus ikke er representativ for befolkningen, slik at de har andre livsstilssykdommer som påvirker forskningen.
Cool cool Water (kunne ikke la være)GoingKronos skrev: ↑tor jun 29, 2023 11:09 am Det kan være kreftfremkallende i store mengder, men vi snakker da om at en vanlig mann på 80 kg må drikke ca 4 1,5 liters flasker med lettbrus daglig. Jeg er usikker på om det i hele tatt er mulig.
Det er også usikkerhet siden de som drikker mye lettbrus ikke er representativ for befolkningen, slik at de har andre livsstilssykdommer som påvirker forskningen.
FHI beroliger med at "aspartam er trygt i de mengdene vi får i oss i Norge". For et idiotisk utsagn. Er det gjennomsnittet de tenker på? De individuelle forskjellene i inntak er jo enorme, også i Norge. Personlig inntar jeg aldri lettbrus, men jeg kjenner folk som drikker 4-5 liter daglig.
-
- Innlegg: 388
Litt på siden, men det er litt morsomt med amerikanske varer hvor det står at det er "known to cause cancer in the state of California". Er visst farlig å bo i California gitt.
Det enkleste er vel å gjøre det slik at man nyter god drikke, men drikker ikke god drikke fordi man er tørst. Da drikker man vann. Vann, mineralvann eller blandet saft. Det er tørstedrikk. Juice, nektar, melk, brus og alkoholholdig drikke etc drikker man etter man har drukket seg utørst på tørstedrikk. Fyll en mugge med vann og sett i kjøleskapet med noen skiver sitron eller lime. Ta et glass av dette før frokost, lunsj, eller middag eller andre måltider der du normalt ville drukke noe annet. om du fortsatt er tørst så ta et lite glass med det du liker å drikke som kos etterpå.
Drikker man mer enn ett glass melk, juice eller brus til et måltid så har man gjort noe feil. Det er helt unødvendig. Hold på kosen men begrens den.
Drikker man mer enn ett glass melk, juice eller brus til et måltid så har man gjort noe feil. Det er helt unødvendig. Hold på kosen men begrens den.
WHO motsier seg selv litt her, de er noen ganger for inntak av kjemikalier, andre ganger mot. Og de som i flere år har vært for tvangsmedisinering og lettbrus, vil ikke godta at lettbrus plutselig skal være skadelig. Plutselig betyr ikke WHOs autoritet noe for dem.
Jeg syns derimot det er et flott utspill fra WHO.
En som er over 30-40 år bør uansett ikke drikke fire liter brus om dagen, ikke vanlig brus og ikke lettbrus. Kanskje du gjør det som 20-åring fordi du kan slippe unna med det, men vil heller ikke si det er tilrådelig for noen i 20-årene å ha et slikt forbruk.
Norske autoriteter fortsetter å støtte lettbrus. Nicolay Bruusgaard(!) uttaler seg på vegne av Ringnes. Fabrikantene vil jo fortsette å vise til den norske ekspertisen, så lenge de kan.
Jeg syns derimot det er et flott utspill fra WHO.
En som er over 30-40 år bør uansett ikke drikke fire liter brus om dagen, ikke vanlig brus og ikke lettbrus. Kanskje du gjør det som 20-åring fordi du kan slippe unna med det, men vil heller ikke si det er tilrådelig for noen i 20-årene å ha et slikt forbruk.
Norske autoriteter fortsetter å støtte lettbrus. Nicolay Bruusgaard(!) uttaler seg på vegne av Ringnes. Fabrikantene vil jo fortsette å vise til den norske ekspertisen, så lenge de kan.
De snakker vel om et gjennomsnitt her? At noen tullinger drikker 10 liter om dage påvirker jo ikke dette. Mener å ha lest at vi i snitt drikker 70 liter i året, dvs. 2 dl i døgnet. Det er neppe veldig farlig. Så må jo folk selv kontrollere sitt eget inntak.HarryH skrev: ↑tor jun 29, 2023 12:11 pm FHI beroliger med at "aspartam er trygt i de mengdene vi får i oss i Norge". For et idiotisk utsagn. Er det gjennomsnittet de tenker på? De individuelle forskjellene i inntak er jo enorme, også i Norge. Personlig inntar jeg aldri lettbrus, men jeg kjenner folk som drikker 4-5 liter daglig.
Litt interessant å se denne debatten. Alkohol, som er dokumentert kreftfremkallende, selv i moderate inntak, snakker man fint lite om, mens lettbrus som ermulig kreftfremkallende, og trolig ikke før man har relativt store inntak, det er fy-fy....
Joda det er fullt mulig.GoingKronos skrev: ↑tor jun 29, 2023 11:09 am Det kan være kreftfremkallende i store mengder, men vi snakker da om at en vanlig mann på 80 kg må drikke ca 4 1,5 liters flasker med lettbrus daglig. Jeg er usikker på om det i hele tatt er mulig.
Det er også usikkerhet siden de som drikker mye lettbrus ikke er representativ for befolkningen, slik at de har andre livsstilssykdommer som påvirker forskningen.
https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/tr ... /15859041/
Det har da vært mye fokus på de nye kostholdsrådene, hvor alle oppfordres til å ikke drikke noe alkohol i det hele tatt.guru skrev: ↑fre jun 30, 2023 7:34 amDe snakker vel om et gjennomsnitt her? At noen tullinger drikker 10 liter om dage påvirker jo ikke dette. Mener å ha lest at vi i snitt drikker 70 liter i året, dvs. 2 dl i døgnet. Det er neppe veldig farlig. Så må jo folk selv kontrollere sitt eget inntak.HarryH skrev: ↑tor jun 29, 2023 12:11 pm FHI beroliger med at "aspartam er trygt i de mengdene vi får i oss i Norge". For et idiotisk utsagn. Er det gjennomsnittet de tenker på? De individuelle forskjellene i inntak er jo enorme, også i Norge. Personlig inntar jeg aldri lettbrus, men jeg kjenner folk som drikker 4-5 liter daglig.
Litt interessant å se denne debatten. Alkohol, som er dokumentert kreftfremkallende, selv i moderate inntak, snakker man fint lite om, mens lettbrus som ermulig kreftfremkallende, og trolig ikke før man har relativt store inntak, det er fy-fy....
Til store protester, selvfølgelig fra noen, men som biffales av andre.
Og, i allt dette, glemmer man genene. Noen gjør allt som er galt, feil og sykdomsframkallende....men lever til de er over 100 år. Andre gjør det motsatte, og forlater verden i tidlig alder.........så jeg vet ikke jeg?....guru skrev: ↑tor jun 29, 2023 9:40 am Husk at alt vi gjør er potensielt dødelig! Vi skal alle dø engang uansett.
Jeg lever stort sett etter mottoet: Alt med måte. Så går det som regel bra. Det finnes topptrente idrettsutøvere som har falt om død p.g.a. hjertet. Det finnes slanke mennesker som holder seg unna røyk, alkohol og annet "farlig", men som likevel får kreft. Selvsagt skal men ta vare på kropp og helse, men jeg tenker at hvis man velger en fin middelvei, så går det som regel greit.
Denne typen dramatiske nyheter om at apsartam er "mulig kreftfremkallende" bidrar bare til økt frykt, og noe jeg synes er totalt unødvendig. Nå skal jo folk ha dårlig samvittighet om de ikke kjører i seg "5 om dagen" og hvis de spiser rødt kjøtt.
Jeg har vært skeptisk til kunstige søtningsstoffer helt siden Coca-Cola Light og det med rette.Texas_John skrev: ↑tor jun 29, 2023 10:07 am Tenk at noe som brytes ned til metanol (tresprit) i kroppen og er 200 ganger søtere enn naturlig sukker ikke er helt bra, hvem skulle trodd
https://www.theguardian.com/lifeandstyl ... we-thought
Ja. Du har rett. Mange har kreften i genene. Overføres fra mor til barn.perchri skrev: ↑fre jun 30, 2023 8:54 amOg, i allt dette, glemmer man genene. Noen gjør allt som er galt, feil og sykdomsframkallende....men lever til de er over 100 år. Andre gjør det motsatte, og forlater verden i tidlig alder.........så jeg vet ikke jeg?....guru skrev: ↑tor jun 29, 2023 9:40 am Husk at alt vi gjør er potensielt dødelig! Vi skal alle dø engang uansett.
Jeg lever stort sett etter mottoet: Alt med måte. Så går det som regel bra. Det finnes topptrente idrettsutøvere som har falt om død p.g.a. hjertet. Det finnes slanke mennesker som holder seg unna røyk, alkohol og annet "farlig", men som likevel får kreft. Selvsagt skal men ta vare på kropp og helse, men jeg tenker at hvis man velger en fin middelvei, så går det som regel greit.
Denne typen dramatiske nyheter om at apsartam er "mulig kreftfremkallende" bidrar bare til økt frykt, og noe jeg synes er totalt unødvendig. Nå skal jo folk ha dårlig samvittighet om de ikke kjører i seg "5 om dagen" og hvis de spiser rødt kjøtt.
Create an account or sign in to join the discussion
You need to be a member in order to post a reply
Create an account
Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute