Den foranderlige klode ,en ufortalt historie?

Svar
Frode57
Innlegg: 1269

Den foranderlige klode ,en ufortalt historie?

Legg inn av Frode57 »

Det er mange av oss som vet at klima virker inn på oss mennesker. Det sørget trolig for pandemier. Og gjorde det til tider utrolig godt å være mennesket . Det forklarer noe av Romerikets glanstid men også tidligere rikers glanstider. Vi vet nå hvor store forandringer geologiske endringer har medført.
Men også breenes ,istidenes endetid har medført av havstigninger.
Så hvor mye skal vi tilpasse oss og hvor mye skal vi prege og ta oss til rett med naturen?
Hvor mange arter skal der være ? Skal vi føre naturen tilbake til en før tilstand ? I Norge er det ikke urskog igjen etter hundrevis av år med hogst.
Der gikk så langt at kongen av Danmark la ned forbud mot hogst.
Hvorfor får slagghaugene på Røros fortsatt være der i stedet for å tilbakeføre området til før koppergruvedriften ?

Jeg har lest store deler av denne boken som jeg kommenterer nå :
Den foranderlige klode ; en ufortalt historie
Den bestselgende forfatter av Silkeveiene har skrevet en ny bibel av ei bok 641 sider eksl henvisningssider.
Boken har intellektuell tyngde og dramatisk styrke som en tsunami , sier The Times.

Den foranderlige klode gir stemme til en ufortalt historie om menneskehetens usedvanlige evne til å tilpasse seg til og forme de naturlige omgivelser gjennom tidene; om hvordan religion og språk har preget vårt syn på natur og miljø, om vikingesamfunnets oppkomme som konsekvens av flere mislykkede høstinger. Om den nordamerikanske ekspansjon forbindelse til et solutbrudd i 1700 tallet og om hvordan vulkanutbrudd på Island ble en viktig faktor for Osmanske rikets fall . Trangen til å manipulere med været er en lengre historie om krig og imperialisme.
I en tour de force av en fortelling fra Big Bang til vår egen tid så foretar Peter Frankopan arkeologiske ,meteorologiske , geologiske og demografisk nedslag og utgravinger som belyser samspillet mellom menneske , natur .miljø og klima . Et samspill i konstant forandring og bevegelse.

sitat slutt

Anbefaler boken.

Det som er utfordrende i tiden er USA dobbel moral. De har aldri produsert mer olje enn i disse dager. De subsidierer vindturbin produksjon og solcelleproduksjon. Det har ført til dårlige tider i Europa og da også i Norge.
Med en krig i Ukraina og Israel . Og mange andre steder så virker klimadebatten ganske latterlig. Når Norge og regjeringen begynner å dumpe hele fjell i en fjord så virker det sykt om jeg ikke visste at norske geologer sier at det er bedre enn landdeponier. Vi vet jo at Odda smelteverk dumpet mye i fjorden , så også Sauda smelteverk. Og den som kjenner oppdrettsnæringen så er jo den i fra begynnelse og til dags dato en stor utfordring for elver og fjorder. Det da også morsomt at EU har kritisert Norge for den planlagte granskning og utvikling av sjeldne jordarter i våre havområder . Det sågar i nordområder. Det er ikke måte på hvor utfordrende den norske stat er overfor natur og miljøet og klimaet.
Men atomkraft vil de ikke ha. Godt er nå det for det har ikke Norge strenge nok regler /lover og forskrifter til å klare å overholde.
En skulle tro at Norge heiet på Trump når en ser på politikken som føres her. Olje og gassvirksomheten skal ikke avvikles men utvikles. Trump kunne ikke sagt det bedre.

Brukeravatar
BlackEagle
Innlegg: 2660
Sted: Vågå

Legg inn av BlackEagle »

Frode57 skrev: tir jan 23, 2024 10:59 pm
Sympati for tankene - uten at jeg nødvendigvis er helt enig.

Mvh

BE

Svar

Create an account or sign in to join the discussion

You need to be a member in order to post a reply

Create an account

Not a member? register to join our community
Members can start their own topics & subscribe to topics
It’s free and only takes a minute

Registrer

Sign in

Gå tilbake til «Miljø og Klima»